Blog

Wat is medezeggenschap? Deel 2

wat is medezeggenschap?
08 september 2015 / Peter van Mackelenbergh

Wat is medezeggenschap? Deel 2 van 5

Tegenwoordig krijgt medezeggenschap in organisaties vorm door middel van een ondernemingsraad (OR). Die raad heeft als opdracht om alle doelen die de onderneming zich stelt te bevorderen. Om dit waar te kunnen maken zijn organisaties verplicht om bij zeer belangrijke en/of verstrekkende plannen hun ondernemingsraad te betrekken voordat een ingrijpende beslissing door een directie wordt genomen (meer over hoe dit werkt in het volgende nummer).

Alle doelstellingen bevorderen dat is nogal wat als opdracht. Het betekent dat als het goed is voor de onderneming om uit te breiden, een nieuw bedrijf te starten, een andere vestigingsplaats te kiezen of een activiteit die niet winstgevend is te stoppen, dat de ondernemingsraad alles in het werk stelt om dit te bevorderen. Willen we een ander beoordelingssysteem? De ondernemingsraad bevordert dat er een beter systeem komt. Willen we een vertrouwenspersoon met duidelijke bevoegdheden, de ondernemingsraad bevordert dat die er komt. Is meer krediet nodig, de ondernemingsraad bevordert dat het juiste bedrag en de juiste betalingscondities worden afgesproken.

De doelstellingen van de onderneming bevorderen doet de ondernemingsraad via invloed op de belangrijkste besluiten van een directie. Dat kan alleen als de ondernemingsraad zich richt op en verdiept in de grote vraagstukken en oplossingen. Wordt daar namelijk iets wezenlijks over het hoofd gezien dan zijn de gevolgen verstrekkend. Veel zaken waar de ondernemingsraad naar kijkt staan ver van het bed van de medewerker. Dat is een juiste constatering. Echter ze raken de medeweker naar verloop van tijd keihard in de vorm van: succes of geen succes, voorbestaan of inkrimpen, groei of afslanken, een goede sfeer of elkaar de maat nemen en pesten dat vrij speel heeft, goede opleidingsmogelijkheden of geen oog voor ontwikkeling van medewerkers, blijven in Ypenburg of verkassen naar Rijpwetering.

Let wel! De ondernemingsraad voert dergelijke plannen niet uit. Hij laat zijn stem horen en brengt zijn kennis en perceptie in zodat de directie over meer informatie beschikt om een gebalanceerde en juiste afweging te maken. Dat verbetert de kans op kwalitatief goede beslissingen die leiden tot gezondere en langer levende bedrijven. Een lange levensduur van het bedrijf is beslist mogelijk. Er zijn bedrijven die al 600 jaar bestaan. Echter het gemiddelde bedrijf leeft slechts voor de duur van een half mensenleven. Alle reden dus om belangrijke beslissingen met de best mogelijk input uit vele hoeken te nemen.

Een ander taak van de ondernemingsraad is om medewerkers te vertegenwoordigen bijv. bij de vaststelling of wijziging belangrijke regelingen uit het personeelshandboek. Ook daar bestaat een procedure voor.  Die zullen we in een volgende uitgave uit de doeken zullen doen. In het kort: geen akkoord van de ondernemingsraad wil zeggen: geen wijziging toegestaan.

Uw persoonlijke wensen behartigt u rechtstreeks in het contact dat u heeft met uw leidinggevende. Die is opgeleid om de werkrelatie te optimaliseren en strubbelingen onder ogen te zien en zoveel mogelijk in volle openheid met elkaar te bespreken.

Hebt u belangstelling voor de ondernemingsraad gekregen? Vraag per mail of u een keer een vergadering mag bijwonen. Dan ziet u met eigen ogen hoe de ondernemingsraad de doelstellingen van onze onderneming bevordert.

Gister verscheen deel 1 in de serie Wat is medezeggenschap?, morgen kunt u deel 3 lezen.

Peter van Mackelenbergh

Deel dit bericht