Wat is medezeggenschap? Deel 1
Als er keuzes gemaakt worden doen we dat liefst zelf. Je zet je denkkracht, objectiviteit en intuïtie in en probeert daarin aanknopingspunten te vinden voor een goed besluit dat je vervolgens zelf neemt.
Hoe werkt dat? Kom je tijdens je wereldreis net aan in een vreemde grote stad en zoek je een leuke uitgaansplek of theatershow, dan schakel je eveneens je omgeving in. Je spreekt mensen aan. Sommigen geven je tips. Door die tips laat je je natuurlijk niet klakkeloos leiden. Je maakt contact met de criteria van anderen voor hun keuze. Je ontdekt erdoor wat belangrijk voor jou is!
Wijze beslissers maken voorafgaand aan hun besluit goed gebruik van de mensen om hen heen. Ingrijpende keuzen die grote gevolgen hebben voor je bedrijf of instelling, neem je na eerst de invalshoeken en zienswijzen van de mensen op afdelingen te verzamelen. Je kiest daarvoor mensen die je verstandig en evenwichtig voorkomen. Je bestudeert hoe ze kijken en denken. Interessant wordt het wanneer iemand een belangrijke overweging noemt, waar je zelf nooit aan gedacht hebt.
Zo te werk gaan bij het nemen van belangrijke besluiten hoort bij grotere organisaties, waar je zelf niet iedere dag op iedere afdeling ziet wat er gaande is en hoe er gedacht en gevoeld wordt. Je richt met enkele medewerkers een ondernemingsraad op. Daar overleg je mee, om de paar weken. Je praat over de belangrijke uitdagingen, de dilemma’s en duikt ook in de problemen in aantocht. Je ontdekt erdoor met welke bril je eigen mensen kijken. Beslissen doe je later alleen.
Goede beslissingen leiden tot meebewegen met je klantenkring. Die blijven je dan op handen dragen. Zo wint je organisatie jaren, onderwijl groeien je mensen. Ze maakten al vele hobbels mee. Goede beslissingen nemen is een kunst. Wie er succesvol in is, leidt zijn organisatie naar goede reputatie en stevig voortbestaan.
Echt lang bestaande organisaties zijn altijd fris en dienstbaar. Iedereen doet er graag een beroep op. Een enkele is 600 jaar levendig gebleven. De doorsnee organisatie zit na 40 jaar vast. Vast in een enkelvoudige, niet door medezeggenschap verrijkte, zienswijze van de leider. De organisatie reorganiseert, fuseert en sterft daarna soms alsnog.
Het heilzame proces waardoor meerdere invalshoeken op tijd in beeld worden gebracht beoefenen we in Nederland op grote schaal. Het is medezeggenschap gaan heten. Raar woord. Nuttig proces!
Lees morgen verder in deel 2 van deze serie.