Wat is een belangrijke organisatiewijziging?
Letter e van lid 1 van art. 25 WOR schrijft voor dat in geval er een belangrijke organisatiewijziging wordt voorgesteld advies wordt gevraagd aan de ondernemingsraad van de organisatie.
Maar wat is eigenlijk een belangrijke organisatiewijziging? Is iedere wijziging in een functie, organisatieschema, rapportagelijn een belangrijke organisatiewijziging?
Belangrijk zijn in ieder geval grote wijzigingen in het organisatieschema, splitsingen en samenvoegingen van afdelingen, leiderschapslagen die verwijderen, divisies schrappen of elders laten rapporteren, de bevoegdheden tussen leidinggevenden en medewerkers anders verdelen. De inhoud van een functie wijzigen is niet belangrijk wat betreft 1e. Gaat het om een functie die veel medewerkers in de organisatie vervullen, dan is wel sprake van een belangrijke wijziging.
De aanleiding voor een belangrijke wijziging is vaak het gevolg van fikse maatschappelijke wijzigingen waar de organisatie na verloop van tijd op reageert. Een intern ongenoegen of inefficiëntie kan ook aanleiding zijn tot organisatiewijziging. Ga altijd na waaruit de aanleiding bestaat. De adviesaanvraag hoort die aanleiding te vermelden. Check ook of de voorgestelde plannen het probleem ècht wegnemen. Adviseer daarover.
Vaak, maar niet altijd, verandert het aantal functieplaatsen (banen) en soms ook het aantal medewerkers (de formatie, de bezetting, de fte’s) bij belangrijke organisatiewijzigingen. Altijd hebben ze impact op medewerkers. Zij worden dan bijvoorbeeld anders of van elders aangestuurd, gaan aan iemand anders rapporteren, krijgen taken van hun leidinggevenden erbij, worden zelfsturend, worden ineens heel zichtbaar of weggestopt binnen een grotere afdeling, ervaren ineens meer perspectief of juist minder. Houd in je advies rekening met de impact op medewerkers èn op de organisatie.
Peter van Mackelenbergh, adviseur/trainer SBI Formaat