Wanneer is een sociaal plan verplicht?
De werkgever beweert dat er geen sociaal plan nodig is, omdat er geen sprake is van gedwongen ontslag. Klopt dat wel? Is hier iets over geregeld in de Cao of is er een wettelijke verplichting?
Cao
In sommige cao’s staat dat de werkgever bij een reorganisatie met de vakbonden in overleg moet treden om te komen tot afspraken over een sociaal plan. Dat kan de discussie opleveren of er wel of niet sprake is van een reorganisatie. Soms wordt daarom de term reorganisatie gedefinieerd of wordt een bepaald aantal medewerkers genoemd die getroffen worden door de reorganisatie. Kijk dus altijd in de cao, als jullie bedrijf onder een cao valt.
Wet melding collectief ontslag (WMCO)
Ook kan er sprake zijn van collectief ontslag. Dat is wanneer de arbeidsovereenkomst van 20 of meer medewerkers binnen een periode van 3 maanden wordt beëindigd. Bij een reorganisatie worden vaak de arbeidsovereenkomsten beëindigd door het tekenen van een vaststellingsovereenkomst (VSO). Deze tellen gewoon mee bij het aantal van 20 of meer medewerkers. Bij een bedrijf met meerdere vestigingen is het aantal van 20 per regio van het UWV bepalend of er sprake is van collectief ontslag.
Wel of geen sociaal plan
Hoewel overleg met de vakbonden dus in sommige gevallen verplicht is, betekent dat niet dat een sociaal plan verplicht is. De werkgever moet zich inzetten om te komen tot afspraken over een sociaal plan, maar het kan zijn dat dit niet tot resultaat leidt.
Andersom geldt ook dat een sociaal plan wel aan te raden is, ook als het niet verplicht is. Een sociaal plan kan ervoor zorgen dat de reorganisatie soepeler verloopt, omdat de spelregels duidelijk en inzichtelijk zijn en de sociale gevolgen zo goed mogelijk worden opgevangen.
Geschreven door Els van der Valk, organisatieadviseur SBI Formaat
Hulp nodig? Onze organisatieadviseurs ondersteunen je graag.
Meer informatie over organisatieadvies
Blogserie ‘reorganisaties’
Wij zitten nu ongeveer een jaar in een pandemie die impact heeft op veel organisaties. Door de NOW-regelingen probeert de regering de financiële impact van COVID-19 op organisaties in te perken. Toch zien wij dat reorganisaties op gang komen. Reorganisaties om in te spelen op het verlies aan omzet, maar ook om de organisatie toekomstbestendig te maken omdat COVID-19 veranderingen heeft versneld. De OR heeft adviesrecht over voorgenomen reorganisaties (ook al worden ze soms zo niet genoemd).
In deze serie blogs gaan in we in op een aantal onderwerpen die voor de ondernemingsraad relevant zijn, als er sprake is van reorganisatie al dan niet met gedwongen ontslag. Dit is blog 5 van de reeks.