Blog

Red je het allemaal?

Vragen voor mantelzorgers
08 november 2024 / Coby Franken , Maayke Somers

Vragen die je beter kunt vermijden bij mantelzorgers

Ja natuurlijk red ik het, want als ik nee zeg, dan ben ik een soort van overspannen. Als het antwoord nee is, dan is iemand eigenlijk bijna tegen een burn-out aan.

Waarom “Red je het nog” geen goede vraag is

De vraag benadrukt de druk die veel mantelzorgers ervaren om hun zorgtaken te combineren met werk, gezin en andere verplichtingen. Als het antwoord “nee” zou zijn, voelt het voor veel mantelzorgers alsof ze falen, terwijl dit juist een teken kan zijn dat ze over hun grenzen gaan. Dit kan gevoelens van schaamte en stress oproepen. Voor leidinggevenden is het daarom belangrijk om deze vraag te vermijden en in plaats daarvan steun op een constructieve manier te bieden.

In onze vorige blog hebben we besproken welke regelingen er zijn voor mantelzorgers. Nu richten we ons op de juiste manier om vragen te stellen en geven we voorbeelden van vragen die mantelzorgers écht kunnen helpen.

Leer tijdens de training Duurzaame inzetbaarheid welke rol de werkgever, werknemer en OR spelen in de duurzame inzetbaarheid van het personeel.

3 vragen die je beter kunt vermijden

  1. Red je het nog?
    Dit is een van de meest gestelde, maar ook de minst helpende vraag. Het impliceert dat de mantelzorger tekortschiet als het antwoord “nee” is. Voor iemand die al veel op zijn bord heeft, kan dit voelen als een extra last.
  2. Het gaat wel goed, hè?
    Deze vraag kan onbedoeld druk creëren om alles maar te laten  “goedgaan”. Mantelzorgers kunnen zich hierdoor verplicht voelen om hun zorgen te verbergen, wat eerlijkheid en openheid belemmert.
  3. Hoeveel tijd kun je deze week vrijmaken voor werk?
    Hoewel dit een praktische vraag lijkt, laat het weinig ruimte voor de realiteit waarin mantelzorgers zich bevinden. Zonder erkenning van de zorglast kan zo’n vraag het stress- en schuldgevoel alleen maar vergroten.

5 vragen die je wél kunt stellen aan een mantelzorger

  1. Wat kan ik doen om je te ondersteunen?
    Deze open vraag biedt ruimte voor de mantelzorger om eerlijk te delen wat hij of zij nodig heeft. Misschien is dat flexibele werktijden, extra mentale ondersteuning of gewoon de ruimte om te praten.
  2. Zijn er momenten waarop je extra steun nodig hebt?
    In plaats van algemeen te vragen hoe het gaat, kun je concreet vragen naar specifieke tijden of situaties waarin hulp welkom is. Zo geef je ruimte voor praktische oplossingen.
  3. Wat zijn de grootste uitdagingen voor jou op dit moment?
    Hiermee laat je zien dat je de situatie serieus neemt. Het stelt de mantelzorger in staat zijn of haar zorgen te delen zonder zich te hoeven verantwoorden voor zijn gevoelens of keuzes.
  4. Hoe kunnen we het makkelijker maken om werk en zorg te combineren?
    Door te erkennen dat de combinatie niet vanzelfsprekend is, laat je zien dat je hun balans tussen werk en zorgtaken waardeert. Het kan helpen om samen te zoeken naar concrete oplossingen.
  5. Is er iets waar je je zorgen over maakt op het werk?
    Deze vraag gaat specifiek over werk gerelateerde zorgen. Het kan een goed gesprek openen over hoe de werkomgeving beter kan worden aangepast aan hun behoeften.

Conclusie

Als leidinggevende kun je een groot verschil maken in het leven van mantelzorgers door de juiste vragen te stellen. Vraag niet alleen of ze het “nog redden”, maar toon echt begrip voor hun uitdagingen en bied ruimte voor ondersteuning. Door empathisch te communiceren en praktische oplossingen aan te reiken, help je mee aan een werkomgeving waarin mantelzorgers zich gehoord en gesteund voelen.

Door oog te hebben voor de unieke behoeften van mantelzorgers, draag je bij aan hun welzijn en voorkom je dat ze overbelast raken. Een kleine aanpassing in je vragen kan al een groot verschil maken.

SBI Formaat Coby FrankenMaayke Somers

Geschreven door Coby Franken (trainer & adviseur SBI Formaat)
en Maayke Somers (trainer Odyssee Training & Advies)

 

 

Deel dit bericht