Voor altijd jong
Het thema van de Kinderboekenweek 2016 was ‘Voor altijd jong’. Of, zoals mijn vijfjarige dochter mij vertelde, oud en fit zijn, om vervolgens aan te geven dat zij dus aan opa gaat vragen om te komen voorlezen. Als ik aan haar vertel dat ik een aantal nachten weg ben vanwege een Pensioen in Zicht training, blijkt zij dit de volgende dag aan haar klasgenoten te hebben vertaald naar ‘mijn papa zorgt dat ouderen gezond en gelukkig blijven’. De cirkel is rond als tijdens de training blijkt dat een aantal deelnemers vanwege de Pensioen in Zicht training niet kan voorlezen in de klas van hun kleinkinderen terwijl zij wel gevraagd waren.
Twee jaar geleden had Opa Piet uit het Sinterklaasjournaal al een enorme impact op hoe mijn dochter kijkt. Ik ben blij dat dit een vervolg heeft gekregen en ik met haar in gesprek kan gaan over altijd jong blijven. Mijn dochter kijkt nu vol verwondering en bewondering naar ouderen die actief zijn.
Dat het van groot belang is dat je als oudere actief blijft en grip houdt op jouw balans in een nieuwe levensfase is de rode draad in de Pensioen in Zicht trainingen. Des te opmerkelijker dan ook dat veel van de aanwezigen op een vervelende manier en/of met een vervelend gevoel afscheid nemen van hun laatste werkgever. Waar zij erkenning verdienen voor het jarenlang van toegevoegde waarde te zijn geweest voor de organisatie en als ambassadeurs hadden kunnen optreden vragen ze zich nu af óf ze hun afscheid willen vieren en wie daarbij aanwezig moeten zijn. Een deelnemer is na een lange afwezigheid teruggekeerd in een andere functie, maar ziet tot zijn spijt en schrik zijn (oud)collega’s niet meer. Wie nu uit te nodigen? Een andere deelneemster heeft na de zoveelste reorganisatie een nieuwe leidinggevende die een moeilijke rol heeft vervuld tijdens de ontslagrondes. De leidinggevende wil een speech geven tijdens het afscheid en juist vanwege hem overwegen dierbare (oud)collega’s om niet komen.
Het afscheid nemen van werk is een vorm van rouw, met alle fases die daarbij horen, voor alle partijen! Zodoende is het van belang dat alle betrokkenen tijdig met elkaar hierover in gesprek gaan en invulling geven aan het proces. Maar dit gesprek wordt zelden gevoerd. De medewerker, de leidinggevende en HR weten niet goed hoe en wanneer het gesprek te voeren.
Ook tijdens deze training werd weer duidelijk dat veel deelnemers zelf zijn begonnen over het nemen van afscheid en het volgen van een Pensioen in Zicht training. De meesten doen dit op aanraden van (oud)collega’s en/of vrienden. En ondanks dat in veel cao’s afspraken zijn gemaakt over de mogelijkheid om deze training te volgen zijn er amper leidinggevenden en HR-adviseurs te vinden die zich bewust zijn van het belang en de mogelijkheden. Vaak speelt geld een belangrijke rol in het niet onder de aandacht brengen van de mogelijkheid. Des te mooier is het om te zien dat steeds vaker deelnemers zelf besloten hebben hun persoonlijke (opleidings)budget in te zetten. Functie gerelateerde opleidingen zijn minder relevant zo vlak voor het pensioen, maar een training die gericht is op balans en zingeving geven aan het leven na het werk helpt zeer zeker om voor altijd jong te blijven!
Frodo de Valk, HR-consultant