Voice Dialogue

Stemmen in je hoofd, stemmen in de OR, stemmen in de organisatie
Mensen zijn bijzondere wezens. Je wordt geboren, krijgt wat trauma’s mee van je ouders (of andere invloedrijke personen), gaat via pubertijd en studietijd ontdekken wie je bent en wat je wilt. En op je 40e of 50e loop je vast of ga je twijfelen (is dit wat het is?). Er zijn verschillende stemmen in je aan het woord. Een carrièremaker of pusher die vindt dat je vooruit moet, een perfectionist die vindt dat je alles maar half doet, een relaxte kant die zegt dat je je niet zo druk moet maken en een sabatical moet nemen, een pleaser die iedereen te vriend wil houden of een zorger die vooral voor anderen bezig is.
Ik ben de laatste jaren opgeleid in een methode die een goed hulpmiddel is om deze stemmen te duiden. Die methode heet Voice Dialogue. In deze blog beschrijf ik kort wat deze methode inhoudt en hoe deze toe te passen in individuele trajecten, in de OR en in organisaties.
Wat is Voice Dialogue?
Ieder mens heeft verschillende kanten. Een zorgkant, een kritische kant, een perfectionistische kant, een creatieve kant, een boze kant, een speelse kant. Voice Dialogue is een methode die letterlijk een stem geeft aan die verschillende kanten. Deze stemmen die iedereen wel kent noemen wij in Voice Dialogue “ikken”. Het zijn kanten van onszelf die niet goed of fout zijn. Ze zijn er gewoon, ze hebben een functie en hebben je iets te zeggen.
In Voice Dialogue spreken wij over een primaire ik en een ondergeschoven/onderdrukte ik. Ieder mens heeft bepaalde kanten die sterker zijn ontwikkeld. Deze sterke ikken beschermen onze kwetsbaarheid. Die zorgen ervoor dat wij niet afgaan, niet gekwetst worden, geen fouten maken, etc.. De primaire ikken zijn heel herkenbaar voor andere mensen, het is je automatische piloot hoe je reageert op situaties. Tegenover deze primaire, duidelijk aanwezig kanten, staan ook kanten die wij wegdrukken, waar wij onzeker over zijn en ons misschien wel voor schamen. De kanten die wij wegdrukken zitten in het onderbewuste. Alles wat wij onderdrukken, komt echter ook een keer bovendrijven. Het zorgt op bepaalde momenten in ons leven dat wij gaan twijfelen. Onszelf gaan bevragen waar wij op dat moment staan in het leven. Soms zijn er zelfs stemmen die schreeuwen om gehoord te worden. Als je dit herkent, dan is het zinvol om in één of meerdere sessies te luisteren naar deze stem en te ontdekken wat deze je te zeggen heeft.
Voice Dialogue-sessies
In een individuele Voice Dialogue-sessie ga je letterlijk in gesprek met je verschillende stemmen of ikken. Als coach/facilitator begeleid ik je in dit proces. Ik zal vragen je in te leven in een stem en die een plaats te geven in de ruimte. Vervolgens zal ik als een nieuwsgierige verslaggever in gesprek gaan met die stem. De ervaring leert dat je door deze methode op een zachte manier snel inzicht krijgt in wat je weerhoudt, wat je boos maakt, wat je verdrietig maakt, etc.. Het geeft ook ruimte aan kanten die je te weinig aandacht hebt gegeven. De stemmen, of de ikken, zou je kunnen zien als patronen die je hebt ontwikkeld. Vaak gaat dit terug naar je jeugd, naar belangrijke gebeurtenissen in je leven, naar je opvoeding en wat je daarin hebt meegekregen. Het zijn patronen die behulpzaam zijn en die je tegelijkertijd ook in de weg kunnen zitten. Een dergelijke sessie geeft inzicht, geeft je houvast om keuzes te maken die bij jou passen op dit moment en om een andere balans te vinden tussen de verschillende stemmen.
Ook op teamniveau en organisatieniveau zijn er stemmen die een patroon vertegenwoordigen. Het is interessant om met die patronen in gesprek te gaan en te ontdekken hoe ze zijn ontstaan, wat ze zeggen, wat ze beschermen en wat ze tegenhouden. Het zijn stemmen die ontstaan zijn vanuit teamleden, door gebeurtenissen in het verleden, door de cultuur van de organisatie, etc.. Door middel van een organisatieopstelling kunnen ook deze patronen een stem krijgen. Wij maken een opstelling van de verschillende stemmen rondom een thema en geven ook deze stemmen door een representant een geluid. Dit helpt tot inzicht te komen over hoe je zinvolle patronen kunt bewaren en andere patronen kunt aanpassen om het team beter te laten functioneren.
Voor de ondernemingsraad
Ben je nieuwsgierig geworden, neem dan contact met mij op. Ik organiseer individuele sessies voor OR-leden. Dat kan gaan over je rol in de OR, maar ook over vraagstukken in je leven of loopbaan. Dit kan zijn in de vorm van één of meerdere gesprekken of een persoonlijke retraite.
Ik organiseer daarnaast ook eendaagse of meerdaagse sessies voor een OR. Die maak ik op maat afhankelijk van de grote van de OR en de belangrijke thema’s die spelen binnen het OR-team en/of de organisatie. Resultaat van deze sessies is dat de OR inzage krijgt in de patronen van de OR en van de afzonderlijke OR-leden en dat er handelingsperspectief ontstaat over hoe je de samenwerking kunt versterken. Dit laatste past bij het aspect van het teamwiel “Respect voor verschillen”. Zie hiervoor mijn blog over het teamwiel.
Geschreven door Pieter Kas,
organisatieadviseur, trainer en coach bij SBI Formaat.