Blog

Versterk je leiderschap met Deep Democracy level 2

deep democracy level 2
07 oktober 2024 / Gerlanda Dirksen

Heb je Deep Democracy level 1 afgerond en wil je je vaardigheden verder ontwikkelen en effectiever je vergaderingen en groepen begeleiden? Dan is de Deep Democracy level 2 training precies wat je zoekt!

In deze tweedaagse training ga je aan de slag met mooie tools en methoden die je helpen om de dynamiek van groepen beter te begrijpen, gedragen besluiten te nemen waarin iedereen zich gehoord voelt en waarmee jij je rollen als leider, facilitator en groepslid optimaal kunt combineren bij besluitvorming, zelfs in complexe en uitdagende situaties.

Wat is Deep Democracy?

Deep Democracy is een gespreks- en besluitvormingsmethode die ervoor zorgt dat alle stemmen, ideeën en perspectieven binnen een groep de ruimte krijgen en gehoord worden. Het is een werkwijze waarbij niet alleen de meerderheid, maar ook de minderheidsstemmen worden meegenomen in het uiteindelijke besluit. Hierdoor ontstaat een inclusieve manier van werken waarbij iedereen zich betrokken voelt. Dit verbetert de kwaliteit van besluiten, versterkt de samenwerking binnen groepen en draagt bij aan een veilig overlegklimaat.

Deep Democracy werkt vanuit drie basisprincipes:

  1. Niemand heeft het monopolie op de waarheid
    Wat is de waarheid. Er is altijd wel iemand met andere invalshoeken die anderen niet hebben. Het open gesprek daarover werkt verrijkend.
  2. We gaan in gesprek om onze relatie te verdiepen
    Door aandachtig te luisteren naar elkaar bieden we een ruimte die uitnodigt tot nieuwe inzichten, verbondenheid en verdieping.
  3. We zijn bereid met en over elkaar te leren
    Alle inbreng doet ertoe. Ook nieuwe en (hele) andere ideeën. Zo ontstaan er verrassende inzichten die vernieuwing en kansen bieden.

Wil je meer uitleg over wat Deep Democracy is? In de blog Deep Democracy level 1 wordt dieper ingegaan op de basisbeginselen van de methode.

Waarom kiezen voor Deep Democracy level 2?

Door level 1 heb je een basis gelegd voor inclusieve besluitvorming. Met level 2 ga je dieper in op de methode en tools om zowel de bewuste als onbewuste groepsdynamieken te doorgronden. Dit helpt je om, in elke rol – of je nu leider, voorzitter, facilitator of teamlid bent – gesprekken en vergaderingen zo te begeleiden dat iedereen zich gehoord voelt. Zelfs als de meningen sterk uiteenlopen.

In deze training ontdek je hoe je vanuit die verschillende rollen in uiteenlopende Deep democracy level 2situaties effectief kunt werken. Je krijgt aanvullende theorie en past deze ook praktisch toe met behulp van tools en methoden die zijn ontwikkeld om conflicten en moeilijke gesprekken in goede banen te leiden. Zo krijg je inzicht in wat er speelt boven en onder de waterlijn in groepen, en leer je omgaan met verschillende belangen en emoties in de groep bij besluitvorming.

Deep Democracy level 2: de training

Wat ga je leren?

Tijdens de Deep Democracy level 2 training werk je zowel aan je technische als persoonlijke vaardigheden. Je gaat dieper in op:

  • Check-in en check-out versterken
    Leer hoe je de energie en emoties van een groep kunt peilen en benutten voor een open, veilige en productieve sfeer. Weet hoe je reflectie van deelnemers kunt stimuleren.
  • 4 Stappen van besluitvorming verdiepen
    Vergroot je vermogen om als leider, facilitator en groepslid, de vier stappen van besluitvorming effectief toe te passen in diverse situaties.
  • Rolmapping
    Breng de rollen en dynamieken binnen een groep in kaart, zodat je inzicht krijgt in de onderlinge verhoudingen en spanningen.
  • Stap 5 bij spannende besluitvorming
    Leer hoe je onuitgesproken conflicten en emoties in de onderstroom kunt hanteren om daarna constructief verder te kunnen met je besluitvorming richting een gedragen besluit.
  • Let’s talk
    Oefen lastige (twee)gesprekken en leer omgaan met meningsverschillen, zonder dat deze escaleren.
  • Reflectie op en toepassing van metaskills
    Ontwikkel essentiële vaardigheden zoals compassie en neutraliteit, waarmee je een veilige omgeving creëert waarin iedereen zich kan uitspreken.

Voor wie is deze training?

Deep Democracy level 2 is voor iedereen die level 1 heeft afgerond en al wat ervaring heeft met de tools uit deze basistraining. Of je nu leider, voorzitter, facilitator of groepslid bent, deze training geeft je de mogelijkheid om nog beter te worden in het begeleiden van groepen bij besluitvorming. Vooral als het spannend wordt, bijvoorbeeld bij conflicten of grote verschillen van mening biedt Deep Democracy level 2 je tools om deze situaties op te lossen en verder te komen als groep.

Wat kun je verwachten?

Naast het verder ontwikkelen van je leiderschaps- en facilitator skills, ontvang je na de training een officieel Lewis Deep Democracy (LDD) level 2 certificaat. Ook krijg je toegang tot exclusieve bronnen, zoals documenten, video’s en theorieën via de internationale Deep Democracy-site, zodat je je kennis verder kunt verdiepen. Bovendien zijn er vervolgtrainingen beschikbaar voor wie nog verder wil groeien binnen Deep Democracy.

De kracht van inclusieve besluitvorming

Je krijg niet alleen inzicht in de theorie, maar je werkt ook hands-on met andere deelnemers. Hierdoor ben je na de training in staat om effectiever vergaderingen en groepen te begeleiden, en anderen te helpen bij het maken van gedragen besluiten.

Ben jij klaar om je vaardigheden naar het volgende niveau te tillen vanuit je rol als leider, facilitator en groepslid? Schrijf je dan in voor Deep Democracy level 2 en ontdek de kracht van diepgaande en inclusieve besluitvorming!

Voor meer informatie en inschrijving, bezoek onze website of neem contact met ons op. We kijken ernaar uit je te verwelkomen bij de training!
Deep Democracy; the Lewis method level 2 – SBI FormaatSBI Formaat Gerlanda Dirksen

Geschreven door Gerlanda Dirksen, Deep Democracy instructor & coach bij SBI Formaat.

 

Deel dit bericht