Blog

Versterk de relatie tussen OR en bestuurder

NLP en de OR
28 mei 2024 / Rosalie van Jaarveld

Creëer begrip door het toepassen van NLP-technieken

Effectieve communicatie tussen de bestuurder en de ondernemingsraad vormt het hart van een succesvolle samenwerking. Het vermogen om je op de ander af te stemmen is cruciaal; en dat is precies waar NLP in uitblinkt. Met Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) kunnen we de band tussen bestuurder en OR naar nieuwe hoogten tillen door verschillende technieken toe te passen. Hieronder geven we een korte introductie van NLP en enkele praktijkvoorbeelden van technieken die de relatie kunnen versterken.

In het kort: wat is Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP)?

NLP is een methode die kijkt naar hoe onze hersenen werken, hoe we communiceren en hoe we ons gedragen. Het idee is dat als we begrijpen hoe deze dingen samenwerken, we onze gedachten en acties kunnen veranderen om betere resultaten te behalen. NLP wordt vaak gebruikt in coaching en zelfontwikkeling om mensen te helpen hun doelen te bereiken.

Rapport: verbinding opbouwen

Rapport is de kunst van het afstemmen op de ander. Door zowel non-verbaal als verbaal af te stemmen op de ander ontstaat er een gevoel van vertrouwen en respect, waardoor de communicatie soepeler verloopt. Dit doe je onbewust al regelmatig. Denk aan een gesprek waarin je het gevoel hebt dat je alles tegen elkaar kunt zeggen. Hoe fijn zou het zijn als je dit bewust kunt inzetten tijdens gesprekken met je bestuurder?

Stel je voor dat je een belangrijke vergadering hebt met de bestuurder over een nieuwe beleidswijziging. Door bewust te letten op de lichaamstaal, toonhoogte en spreektempo van de bestuurder kun je subtiel afstemmen op zijn of haar manier van communiceren. Dit creëert een gevoel van verbondenheid, waardoor de bestuurder zich meer open en ontvankelijk voelt voor jouw ideeën en feedback.

Chunken: het grote plaatje zien

Chunken verwijst naar het schakelen tussen grote lijnen en details in communicatie. Soms praat de één in grote lijnen en de ander in details, wat kan leiden tot misverstanden. Bijvoorbeeld: je bestuurder praat in strategische termen, terwijl de OR zich richt op concrete voorbeelden en details. Bewust schakelen tussen deze niveaus kan helpen om beter op één lijn te komen.

Tijdens een vergadering over de toekomststrategie van het bedrijf praat de bestuurder voornamelijk in termen van “groei” en “expansie”. De OR-leden reageren met specifieke voorbeelden en zorgen over de impact op de werkvloer. Door de techniek van chunken toe te passen, kun je als OR-lid proberen eerst een globaal perspectief te bieden (“We begrijpen dat groei belangrijk is”). Daarna bespreek je de details (“Hoe gaan we ervoor zorgen dat dit geen extra werkdruk oplevert voor onze teams?”). Dit maakt de communicatie effectiever en zorgt ervoor dat de bestuurder je punten beter begrijpt.

Wil jij ‘de kunst van afstemmen’ en ‘chunken’ onder de knie krijgen? Meld je dan aan voor de training Neurolinguïstisch programmeren (NLP) voor OR-leden op Landgoed Zonheuvel in Doorn!

Innerlijke beleving: begrip vanuit verschillende perspectieven

Innerlijke beleving verwijst naar de manier waarop we de wereld om ons heen in onze gedachten vertegenwoordigen. Iedereen heeft een unieke belevingswereld en door nieuwsgierig te zijn naar hoe anderen denken, kun je een breder en dieper begrip ontwikkelen van hun motivaties en overtuigingen.

Tijdens een discussie over een nieuwe werkwijze merk je dat de bestuurder vooral gefocust is op efficiëntie en kostenbesparing, terwijl de OR zich zorgen maakt over de werkdruk en werksfeer. Door te vragen naar de beweegredenen van de bestuurder (“Kun je meer vertellen over waarom deze efficiëntieverbetering zo belangrijk is voor jou?”) en jouw eigen perspectief duidelijk te maken (“Wij zijn vooral bezorgd over de werkdruk voor het team”), creëer je een dialoog waarin beide perspectieven erkend en begrepen worden.

Conclusie

Door het integreren van NLP-technieken in de relatie tussen de OR en het bestuur kunnen we het wederzijds begrip versterken en een cultuur van open communicatie en samenwerking bevorderen. Met chunken kunnen we het grotere plaatje zien, met rapport kunnen we verbinding opbouwen en met kennis van een ander zijn/haar innerlijke beleving kunnen we begrip ontwikkelen vanuit verschillende perspectieven. Door te investeren in training en educatie kunnen we NLP-technieken effectief toepassen en de relatie tussen OR en bestuurder naar nieuwe hoogten tillen.

Rosalie van JaarsveldGeschreven door Rosalie van Jaarsveld, trainer/adviseur SBI Formaat

Deel dit bericht