Verslag van de Inspectie SZW – arbeidsongevallen & RI&E
Onlangs bracht de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (I-SZW) het jaarverslag 2019 uit. Het is een uitgebreid jaarverslag, wat goed laat zien welke werkzaamheden de I-SZW doet. Het werkterrein van de I-SZW is breed. Het gaat bijvoorbeeld over blootstelling aan gevaarlijke stoffen, discriminatie, lichamelijke belasting, uitbuiting en te lange werkdagen.
Ernstige arbeidsongevallen
Ik richt me nu specifiek op de ernstige arbeidsongevallen die bij de I-SZW gemeld zijn. Afgelopen vijf jaar is het aantal ernstige ongevallen flink gestegen. In de bouwsector vielen relatief de meeste slachtoffers. Daarna volgen de sectoren afvalbeheer, landbouw/bosbouw/visserij, industrie en vervoer/opslag. Deze sectoren staan al jaren steevast in de top vijf. Het aandeel van uitzendkrachten (inclusief ingeleende krachten) als slachtoffer van ernstige arbeidsongevallen is de laatste jaren licht toegenomen. Driekwart van de ernstige ongevallen wordt gevormd door contact met een bewegend object of bewegende delen van een machine, vallen en val van hoogte. Hierin is de afgelopen vijf jaar geen verandering opgetreden. Je kunt je afvragen of we voldoende lering trekken uit de overzichten. Ieder ongeval is er een te veel.
Boete ontbreken RI&E
Preventie op het werk is van groot belang. Gelukkig lees ik daarover ook in het jaarverslag. De I-SZW doet veel aan voorlichting en zet in op de preventieve instrumenten uit de Arbowet. Zo is sinds vorig jaar het ontbreken van een goede risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) direct beboetbaar. Hiermee wordt het belang van de RI&E benadrukt. De RI&E is een belangrijk instrument om te zorgen dat medewerkers veilig en gezond kunnen werken. Bedrijven moeten dus goed werk maken van de RI&E. Het is vaak maatwerk, maar dat wil niet zeggen dat bedrijven zelf (altijd) het wiel moeten uitvinden. Veel sectoren hebben een branche-RI&E en een arbocatalogus, waarin richtlijnen, praktijkvoorbeelden en handvatten specifiek voor de aanpak van de belangrijkste risico’s uit de sector beschreven staan. Ook hier heeft de I-SZW een belangrijke rol. De I-SZW geeft aan dat ze stevig inzetten op het toetsen van arbocatalogi. Belangrijk doel is dat de arbocatalogi steeds beter worden en actueel blijven. Goed dat de I-SZW dit doet en daarnaast zijn natuurlijk ‘anderen’ aan zet. Dit zijn in elk geval de werkgever, preventiemedewerkers, OR en medewerkers.
Pak samen de arborisico’s op de werkvloer voortvarend aan, maak goed werk van de RI&E en gebruik daarbij de arbocatalogus van je sector!
Nieuwsgierig geworden? Meer weten?
Hier vind je het complete jaarverslag van de inspectie. Voor begeleiding/advies bij de aanpak van arborisico’s, neem contact met ons op of kijk op onze teampagina Arbeid & Gezondheid.
We schreven vaker over de I-SZW, zie bijvoorbeeld:
Geschreven door Nicole Pikkemaat, trainer/adviseur Arbeid & Gezondheid