Verkiezingen: een lot uit de loterij!
Gesprek van de dag is toch wel het verkiezingsgedoe in de Verenigde Staten met de vraag: zijn dit de beste twee kandidaten die boven komen drijven van 300 miljoen mensen?
Een onverantwoord spel met veel te grote belangen. Je kan je afvragen of dit systeem van verkiezingen wel past in deze tijd. Linksom of rechtsom gaat één van deze kandidaten het Witte Huis betreden.
En we weten inmiddels dat alles wat in de VS gebeurt overwaait naar Europa
Dat geldt ook voor de verkiezingen in Nederland. Nu al een strijd met halve waarheden, met als doel de tegenpartij onderuit te halen..
Spindoctors varen er wel bij. De oneliners vliegen je om de oren en zal dus ook in Nederland de ‘shame and blame’ en de ‘damage control’ van politici steeds meer de overhand krijgen.
Interessant om te weten is dat communicatiedeskundigen (stichting Commbat) op 23 november a.s. een congres organiseren over eerlijke communicatie. Welke instituties kunnen we nog vertrouwen? Hoe betrouwbaar is de communicatie uit bijvoorbeeld de politiek? En hoe dubbel is de rol van de communicatieprofessional?
De Vlaamse publicist David Van Reybrouck schreef onlangs een essay over het faillissement van verkiezingen. Hij schrijft: “in Europa zit de democratie ernstig in het slop. Politici zijn deel van het probleem. Bestuurders aanwijzen door loting is democratischer”.
Maar blijft het bij politici? Welk signaal zit er achter de misstappen van de COR van de Politie? Wie heeft welke kat op het spek gebonden, welke belangen zitten hierachter?
Natuurlijk kan je verkiezingen voor de ondernemingsraad niet vergelijken met de landelijke verkiezingen of met de soap van Clinton en Trump.
Maar bij OR-verkiezingen zien we wel dat we niet altijd genoeg kandidaten krijgen, de verjonging en vernieuwing soms niet lekker loopt.
Natuurlijk kunnen we met de OR werken met digitale verkiezingen, handig hulpmiddel om iedereen te betrekken. We kunnen ook kandidaten nomineren zodat meer mensen zich kandidaat durven stellen.
Maar wat als we gaan werken met loting……..? Mijn antwoord is heel simpel: er zijn voor- en nadelen. En juist daarom is het goed om te luisteren naar voor- en tegenstanders. Daarom hebben wij een poll over dit onderwerp op onze website gezet. Een uitgebreidere reactie kunt u ook geven onder dit blog.
Stel je voor dat er iets beters uitkomt. Voor politiek, voor de OR? Dat zou een lot uit de loterij zijn!