Veilig!
Vorige week hebben wij als SBI Formaat meegetekend om ons actief in te zetten om (nogmaals) aandacht te vragen voor psychische aandoeningen op het werk. Vanuit het standpunt dat ook Ondernemingsraden aandacht moeten vragen voor deze problematiek. Zie hieronder een stukje uit het persbericht
Bijna de helft van de Nederlanders krijgt ooit een psychische aandoening, zoals een angststoornis, depressie of burn-out. Op dit moment doen vertegenwoordigers van vakbonden en ondernemingsraden weinig dat specifiek gericht is op het bespreekbaar maken van psychische diversiteit. Dit blijkt uit onderzoek van Samen Sterk zonder Stigma, een organisatie die zich inzet om psychische problematiek bespreekbaar te maken.
Tijd om aan de slag te gaan
Jaap Jongejan (SBI Formaat): ‘Een psychische aandoening kan letterlijk iedereen overkomen. Maar als het zich op het werk manifesteert kunnen we er niet goed mee omgaan’. Dit stellen nu ook vakbonden FNV, CNV, VCP, De Unie en Stichting MNO (MultiNationale Ondernemingsradenoverleg). Met het ondertekenen van het manifest ‘Psychische Diversiteit Werkt! spreken ze de intentie uit dat ze nu echt aan de slag gaan met dit thema.
In diezelfde week kwam het bericht dat er meer fatale ongelukken zijn gebeurd in de Bouw dan de jaren daarvoor. Oorzaken? Waarschijnlijk onvoldoende aandacht voor ARBO in brede zin. Zowel naar organisatie van werk, steeds meer onderaannemers, ZZP’ers/Flexwerkers, waarbij veilig werken niet op de eerste plaats komt.
De Bouw is niet de enige bedrijfstak die hiermee te maken heeft. In veel bedrijven is er krapte op gebied van personeel. Ook hier Is het de vraag of er voldoende aandacht is voor ARBO-zaken. Ook hier heeft de Ondernemingsraad een belangrijke rol. Constant aandacht vragen voor veilig werken (fysiek en mentaal), zowel bij de bestuurder als de achterban. Samen met ons ARBO-team heb ik een klein onderzoek gestard naar veiligheid en werkdruk en de rol van de Ondernemingsraad. Ga naar de vragenlijst >