Blog

Vaste reiskostenvergoeding mag langer belastingvrij

reiskosten vergoeding
29 april 2020 / Geertrude van Amerongen

Krijg jij nog reiskosten vergoed? En wat als je ze niet meer maakt? Nu veel mensen thuiswerken, komen zij in de regel niet meer in aanmerking voor de vaste reiskostenvergoeding van hun werkgever. In de meeste reiskostenregelingen staat dat bij langdurige afwezigheid zoals ziekte de reiskostenvergoeding na enige tijd niet meer wordt uitbetaald. Terecht, zou je denken, omdat er ook geen reiskosten worden gemaakt. De belastingwetgeving ondersteunde deze gedacht door na 6 weken afwezigheid de reiskosten als loon te behandelen en daar belasting over te heffen.

Deze vergoeding mag nu toch belastingvrij worden doorbetaald voor een periode langer dan 6 weken, aldus staatssecretaris Vijlbrief van Financiën. De maatregel geldt zo lang de Coronamaatregelen gelden, vooralsnog is dat tot 20 mei 2020. De maatregel werkt met terugwerkende kracht vanaf 12 maart. Werkgevers kunnen een belastingvrije reiskostenvergoeding aan hun werknemers uitbetalen volgens de regels van de werkkostenregeling (meer info). Tijdens de Coronacrisis mogen werkgevers uitgaan van het vaste reispatroon van de werknemer indien de Coronamaatregelen niet zouden gelden.

Een vergoeding van de reiskosten kan worden afgesproken in een cao, een arbeidsvoorwaardenreglement of een arbeidsovereenkomst. Deze afspraken kunnen nu verlengd worden door de werkgever. De belastingdienst staat dat niet meer in de weg.

De ondernemingsraad kan dit onderwerp aankaarten bij de werkgever. Het is het wel belangrijk dat je dit goed voorbereidt: verzamel je argumenten voor en tegen voordat je in gesprek gaat, want er is geen algemene regel. Argumenten om de reiskosten door te laten lopen zouden ten eerste kunnen zijn dat voor thuiswerken ook kosten worden gemaakt. Dit is een eenvoudige manier om deze te compenseren. Ten tweede lopen de vaste lasten voor vervoer bij werknemers door, zoals de vaste kosten voor een auto of een abonnement. Ten derde wordt de vaste reiskostenvergoeding door werknemers ook als een inkomensbestanddeel gezien: moet dat nu worden afgenomen? Tenslotte is het administratief verwerken van de wijziging misschien wel tijdrovend en daarmee kostenverhogend. Een belangrijk argument tegen is natuurlijk dat een vergoeding wel geld kost, ook al betaal je er geen belasting over. Geld, dat is in deze crisis niet altijd ruim voorhanden bij organisaties die worden beïnvloed door de crisis.

Kortom: voldoende aanleiding voor een goed gesprek over de reiskosten in jouw bedrijf!

Neem voor meer informatie contact op met onze adviseurs of meld je aan voor de training Werkkostenregeling.

Laat de plannen beoordelen door een organisatieadviseur!
Onze adviseurs staan voor jullie klaar om de plannen die bij jullie organisatie spelen te beoordelen. Dus wil je weten of de plannen mogen en redelijk zijn, schakel dan een van onze adviseurs. Meer info >

Whitepaper OR in corona-tijden

De gebeurtenissen rondom de corona-crisis roepen veel vragen op. Wij hebben de vragen die OR-en aan ons stellen in een een whitepaper gebundeld. Download hier de whitepaper >

Geschreven door Drs. Geertrude van Amerongen, organisatieadviseur

Deel dit bericht