Transitie pensioenen nu écht op gang!
Werkgevers en werknemers aan zet
Zijn jullie al begonnen met het maken van een transitieplan? Alle pensioenregelingen moeten worden aangepast aan de Wet Toekomst Pensioenen (WTP). Sommige regelingen vergen nauwelijks aanpassing, maar voor de meeste moet een transitieplan worden gemaakt.
Werkgevers en werknemers samen
Werkgevers en werknemers maken samen een plan hoe de regeling moet worden omgezet naar een regeling die voldoet aan de Wet Toekomst Pensioenen. Voor de bedrijfstakpensioenfondsen gebeurt dat door werkgeversorganisaties en de vakbonden. Deze hebben de tijd tot 1 januari 2025 voor het maken van een plan. Hierin worden keuzes gemaakt over:
- De aard van de nieuwe pensioenregeling;
- De hoogte van de premie;
- Wel of niet invaren;
- Compensatievraagstukken;
- Communicatie medewerkers rondom de verandering.
Eigen regeling in organisatie
Als een organisatie een eigen pensioenregeling heeft bij een verzekeraar of bij een premie pensioen instelling (PPI) dan is er meer tijd: het transitieplan moet klaar zijn op 1 oktober 2026. Hier spelen ook bovenstaande keuzes, maar dan op een andere manier. Ook de partijen die samen de keuzes maken zijn anders: de directie van de organisatie bepaalt samen met de ondernemingsraad hoe de regeling met al zijn voorwaarden er uit gaat zien. Denk dan aan:
- Premieregeling met of zonder eerbiedigende werking;
- Hoogte van de premie en bijdrage van werknemer;
- Wat gebeurt er met de bestaande opbouw;
- Is compensatie nodig en voor wie;
- Communicatie medewerkers.
Er zijn ook organisaties met een eigen regeling die toestemming hebben gekregen een tenminste gelijkwaardige regeling af te spreken als in het bedrijfstakpensioenfonds waar zij eigenlijk onder vallen. Dat heet een gedispenseerde regeling. Je kunt als organisatie ook de keuze maken om weer terug te gaan naar het bedrijfstakpensioenfonds. Maar kan er dan nog wel gecompenseerd worden als dat nodig is? En wie doet dat dan? Of kan de gedispenseerde regeling beter worden aangepast aan de WTP? Veel vragen die een antwoord behoeven van HR en OR.
Wil je in één middag alle ins en outs weten? Meld je dan nu aan voor de Masterclass Wet Toekomst Pensioenen (WTP) op 30 mei 2024.
HR-managers en OR-leden die gezamenlijk inschrijven krijgen 10% korting!
Werk voor HR en OR
Hoe dan ook is er werk aan de winkel voor de organisatie en de OR. In een organisatie zullen de HR- en Financemanagers vaak het initiatief nemen om hiermee aan de slag te gaan. Voor een soepele start organiseren SBI Formaat en Odyssee Training en Advies op 30 mei de Masterclass Wet Toekomst Pensioenen (WTP) over de overgang naar het nieuwe stelsel. Daarbij staat centraal wat de verandering inhoudt en wat er allemaal moet gebeuren voor het transitieplan, maar ook daarna.
De Masterclass is bedoeld voor HR-managers en OR-leden die in één middag te weten willen komen wat de Wet Toekomst Pensioenen inhoudt, wat er met hun eigen regeling in de organisatie moet gebeuren en hoe HR en OR samen kunnen optrekken bij deze veranderingen. Immers, de ondernemingsraad heeft een grote rol in het verkrijgen van draagvlak. Bovendien is er het instemmingsrecht waarmee de OR tenslotte een klap op het geheel geeft.
Om te stimuleren dat HR-managers en OR-leden samen aan de slag gaan, krijgen zij 10% korting als zij gezamenlijk deelnemen. Nèt even anders, zo doen wij dat!
Geschreven door Drs. Geertrude van Amerongen, organisatieadviseur en pensioenspecialist SBI Formaat.