Blog

Tip #1 – Week van de werkstress

Werkstress tip
12 november 2018 / Alex Daems

Deze week is de Week van de werkstress (12 t/m 15 nov). Elke dag zal iemand van ons Arbeid & Gezondheid expertiseteam een tip geven tegen werkstress. Alex Daems geeft hier tip 1:

Sluit je werkdag bewust af!

De dag bewust afsluiten betekent dat je geen werk mee naar huis neemt en dat je je bewust kunt ontspannen en genieten van je privé tijd. Daarmee houd je je werk-privé balans in evenwicht.

Onbalans tussen werk en privé is een belangrijke stressbron, en daarmee een oorzaak van werkstress. Je kunt deze balans in evenwicht houden door het werk aan het einde van de dag af te ronden. Om dit te bereiken is het goed om bijvoorbeeld het laatste kwartier niet meer aan iets nieuws te beginnen en door dringende berichten op e-mail af te ronden. Als er aan het einde van de werkdag toch nog werk op je af komt, wek dan niet de verwachting dat je het nog wel even afmaakt.

Een vorm van stress die zich tijdens, maar ook na het werk voordoet is de zogenaamde technostress. Dit is de stress die we ervaren doordat we van alle kanten door techniek worden afgeleid. Je kunt in de organisatie en/of team afspreken om in privé tijd geen e-mail of WhatsApp berichten te verzenden of te beantwoorden. Je kunt daarnaast ook afspreken om na werktijd niet meer te worden gebeld. Deze en andere tips helpen om geen werk mee naar huis te nemen de werkdag bewust af te sluiten.

Button Werkstress

Tip 2 >

Deel dit bericht