Thuiswerken een recht?
Tijdens mijn trainingen waarbij ik dieper in ga op arbeidsomstandigheden, komt het onderwerp thuiswerken vaak ter sprake. Corona heeft ons werk behoorlijk veranderd. Veel werknemers hebben de positieve kanten (en negatieve kanten) ervaren van het thuiswerken en geven aan in de toekomst graag thuis te willen blijven werken, in ieder geval gedeeltelijk. Uit gegevens van de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN), werken we gemiddeld 2 dagen thuis. In een recent gepubliceerd artikel op Nu.nl is te lezen dat uit onderzoek blijkt dat veel Nederlandse werkgevers het thuiswerken juist willen verminderen en/of het aantal hybride functies willen terugbrengen.
Wet Flexibel werken
Mag een werkgever een medewerker die de afgelopen periode veelvuldig heeft thuisgewerkt weer verplichten om weer volledig naar kantoor te komen? Een werkgever heeft instructierecht, waarbij de werkgever instructies kan geven aan de werknemer. Een voorbeeld van een instructie kan een aanwijzing voor de arbeidsplaats zijn. De Wet Flexibel werken geeft een werknemer het recht om een werkgever te verzoeken om de duur van de arbeid, werktijden en de arbeidsplaats te wijzigen. Werknemers kunnen een schriftelijk verzoek indienen. Een werkgever heeft echter het recht om dit verzoek gemotiveerd te weigeren.
Wet werken waar je wilt
De Wet werken waar je wilt is een aanpassing op de wet flexibel werken en is op 5 juli 2022 aangenomen door de Tweede Kamer. Het voorstel moet nog aangenomen worden door de Eerste Kamer, waarbij de verwachting is dat deze het voorstel ook goed zal keuren. Deze wet geeft de werknemer meer zeggenschap over de plek waar zij willen werken; de werkgever wordt verplicht om een verzoek van een werknemer in principe in te willigen
Geen vanzelfsprekend recht
Dit houdt dus in dat thuiswerken geen vanzelfsprekend recht is van een werknemer. Een werkgever kan dus anders beslissen, maar dan moet hij dit wel vanuit het bedrijfsbelang motiveren. Als een organisatie er wel voor kiest, dan is het van belang om goede afspraken te maken over het thuis/hybride werken. Denk hierbij aan een thuiswerkbeleid en een thuiswerkregeling waarin afspraken worden gemaakt over het aantal dagen thuiswerken, de bereikbaarheid, de vergoedingen waarop een werknemer recht heeft en het inrichten van de thuiswerkplek. De OR heeft hierbij instemmingsrecht en is dus een belangrijke partij bij de besluitvorming.
Vragen?
Heb je vragen over hybride of thuiswerken? SBI Formaat kan je begeleiden bij vraagstukken over het thuis- en hybride werken. Daarnaast biedt SBI Formaat de training Hybride werken en de rol voor de OR.
Meer weten? Neem contact met ons op!
Geschreven door Wendy Roescher, trainer & adviseur Arbeid & Gezondheid SBI Formaat