Blog

Taakdelegatie door bedrijfsarts en de gevolgen voor preventie

bedrijfsarts basiscontract arbodienstverlener arbowet arbo
14 juli 2020 / Carolina Verspuij

Door een tekort aan bedrijfsartsen worden soms taken gedelegeerd. Naar bijvoorbeeld arbo-artsen en bedrijfsverpleegkundigen en aan casemanagers, praktijkondersteuners en reintegratieconsulenten. Wat zijn hiervoor de voorwaarden, wat mag wel en wat mag niet? Zo kun je als arboprofessionals door overdracht van de juiste informatie samen met de bedrijfsarts of gespecialiseerde functionaris werken aan preventie.

Sinds 2005 is er in veel bedrijven bezuinigd op de inzet van de bedrijfsarts. Dit onder het mom van het eigen regiemodel wat mooi paste onder de toen nieuwe mogelijkheid voor de maatregeling uit de arbowetgeving. Helaas is ook werkgerelateerd verzuim de afgelopen jaren weinig meer in beeld gebracht in bedrijven. Ook dit was een bezuiniging op de inzet van de bedrijfsarts in het kader van preventie. Ditzelfde gold voor het melden van beroepsziekten aan het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten door de bedrijfsarts.

Sinds 2017 is gelukkig weer uitdrukkelijk opgenomen in de arbowetgeving dat de bedrijfsarts de plicht heeft om deze beroepsziekten melden. Helaas zie ik nog steeds in weinig bedrijven dat de bedrijfsarts wordt ingezet om werkgerelateerde oorzaken van verzuim in beeld te brengen. Ook het aanbieden van het periodiek gezondheidskundig onderzoek  (PAGO) waarbij de focus ligt op de gevolgen voor de gezondheid van de medewerker door de risico’s op het werk blijft nog vaak achterwege. In 2017 is de eerste stap gezet om de bedrijfsarts weer een bijdrage te laten leveren aan preventie door de aanpassing van de arbowetgeving.

Lees het artikel van trainer/adviseur Carolina Verspuij waarin ze verder op de taakdelegatie ingaat.

Klik op de afbeelding om het artikel te lezen.
taakdelegatie bedrijfsarts

Bron: Werk&veiligheid.nl

Deel dit bericht