Blog

Stop met vragen stellen

08 februari 2021 / Coby Franken

Als er iets is waar (ondernemings)raadsleden goed in zijn dan is het vragen stellen. En op antwoorden zijn altijd weer nog meer doorvragen te verzinnen.
Als lid van een gemeenteraad kan ik er ook wat van. Regelmatig produceer ik hele series vragen die ik schriftelijk of mondeling indien.

De echte vraag is natuurlijk: waarom stel je vragen?
Misschien moet je echt iets weten voor je verder kan en natuurlijk moet je dan vragen stellen. Maar meestal is het vragenstellen ingegeven door de wens, of de ambitie om invloed te hebben. Om je ermee te bemoeien, om te zorgen dat wat jij belangrijk vindt ook wordt meegenomen. En waarom zou je dat niet meteen zeggen. In plaats van omslachtig via vragen je punt te maken. Niet vragen maar vinden! Het is sowieso een veel snellere weg naar het geven van je mening.

Met de Navigator Werkmethode kom je uit je vragenstelkramp en zeg je gewoon wat je te zeggen hebt. De Navigator methode is oorspronkelijk ontwikkeld voor ondernemingsraden, met subsidie van SZW, om de medezeggenschap te versterken in meer pro actief optreden.

Wat is de Navigator

De Navigatormethode is een gestructureerde werkwijze met een helder stappenplan om als raad vanaf het begin positie te hebben in besluitvorming. De Navigator is een metafoor voor de routekaart. Naast de bestuurder (directie, college, leidinggevende) aan het ‘stuur’ zit de Navigator. En samen bespreken ze de route, zetten ze etappes uit en bepalen ze hoe te komen tot een goed eindresultaat, de finish.

Anders denken met de Navigator

Om ook echt mee te kunnen navigeren moet je wel vanaf het begin instappen en ook meteen meedoen. Dat betekent ook vanaf het begin al een idee hebben over waar je heen wilt. Je laat je leiden door de inhoud en niet door de procedures. En je neemt zelf het initiatief hierin.
Kortom:

  • Niet vragen maar vinden
  • Niet wachten maar doen
  • Niet de wet maar de inhoud

De essentie is dat je ook wat te vinden hebt. En dat datgene wat je te zeggen hebt ook gehoord moet worden. Dat je je verantwoordelijk voelt voor het geven van jouw mening. Dit is een echte boost voor je opstelling als OR-lid.

Anders doen met de Navigator

Je begint meteen met wat te vinden. Gewoon op basis van de informatie die je op dat moment hebt en je eigen wijsheid. Want laten we eerlijk zijn: niemand zit blanco zonder mening in een raad. Als OR ken je de organisatie heel goed en weet je wat ertoe doet voor de medewerkers en de klanten. Daar zit je omdat je wat vindt.
Deze eerste punten zijn je toetsingspunten. Dat is geen rigide lijstje, want daarna ga je natuurlijk wel in gesprek met betrokkenen en de bestuurder zelf. En vandaaruit pas je je toetsingspunten steeds aan.
Het opstellen van die eerste lijst doe je ook weer heel gestructureerd. Eerst voor jezelf, dan in de OR vergadering inventariseren zonder discussie, dan ordenen wat overeenkomt en wat tegengesteld is. Tegenstellingen indien mogelijk terugbrengen tot de essentie waar je het wel over eens bent of anders even aan de kant leggen.
En met dat eerste lijstje ga je in gesprek met de bestuurder. Je maakt afspraken over de gezamenlijke route en ieders rol als bestuurder en als Navigator.

Meer weten over de Navigatormethode?

Trainingen

Workshop

De Navigatormethode gaat uit van de eigen kracht en visie van OR-leden zelf. Maak tijdens een online workshop kennis met de Navigator Workmethode en het stappenplan (routekaart). Ook ga je zelf oefenen met het opstellen van toetsingspunten. Het leukste is als je een concreet thema of  ‘probleem’ gebruikt tijdens de online training, dat nu speelt of gaat spelen binnen de organisatie.

Meer informatie en aanmelden voor de workshop

Training voor het dagelijks bestuur: voorzitters & secretarissen

Invloed uitoefenen: Hoe word je een proactieve OR? Deze training is voor OR-voorzitters en secretarissen die hun OR vooruit willen helpen op het gebied van proactief werken. Je krijgt handvatten voor het vroegtijdig inbrengen van criteria van de OR, het benutten van het krachtenveld in de organisatie en het onderhandelen met de bestuurder.

Meer informatie en aanmelden voor de training

Maatwerktraining

De Navigator Werkmethode is een praktische en goed toepasbare methode in je werk als OR. Coby Franken van SBI Formaat is licentiehouder van de Navigator Werkmethode en leert je in een online training van een dag hoe je als OR heel praktisch en pro-actief met een onderwerp aan de slag gaat. Aan het eind van de dag heb je als OR al gezamenlijk een Eerste Lijst met Toetsingspunten gemaakt over een onderwerp dat voor jullie OR in jullie organisatie van belang is. De training is op maat. Neem contact op met Coby: 06-52599016 of coby.franken@sbiformaat.nl.

Geschreven door Coby Franken, senior trainer/adviseur 

Deel dit bericht