Blog

SER adviseert: Elke OR een ambtelijk secretaris!

ambtelijk secretaris
15 september 2020 / Camiel Schols , Brenda Vink

Op verzoek van de minister heeft de SER een advies uitgebracht om te kijken hoe de deelname van medewerkers aan de OR bevorderd kan worden.

De SER adviseert daarover o.a. om in de WOR op te nemen dat elke OR recht heeft op een ambtelijk secretaris. En wij onderschrijven dit SER advies van harte. Want een ambtelijk secretaris

  • levert tijdwinst op voor OR-leden
  • versterkt de continuïteit van medezeggenschap
  • bevordert als adviseur de kwaliteit van medezeggenschap.

In sommige CAO’s is al opgenomen dat de OR recht heeft op ondersteuning. Het zou mooi zijn als dat ook in de WOR wordt vermeld. Vooralsnog gaat de SER dit in het voorbeeldreglement opnemen.

Tijdwinst voor OR-leden

De ambtelijk secretaris neemt allerhande praktische zaken uit handen van de OR. Vooral de secretaris en de voorzitter hebben daar profijt van. Daardoor hebben deze OR-leden meer tijd om zich te richten op de daadwerkelijke inhoud van de medezeggenschap: beïnvloeden van het organisatiebeleid. Zoals de SER aangeeft zal dit kunnen voorkomen dat OR-leden zich niet (opnieuw) verkiesbaar stellen wegens werkdruk.

Continuïteit

Ook belangrijk is dat een ambtelijk secretaris de stabiele factor is binnen de medezeggenschap. OR-leden wisselen, ambtelijk secretarissen blijven vele jaren actief bij dezelfde OR. Dat zorgt dat een OR na verkiezingen al weer snel op niveau kan functioneren.

Rol als adviseur voor de OR

Als adviseur is de ambtelijk secretaris van grote toegevoegde waarde. Bij SBI Formaat onderscheiden we drie vlakken waarop de ambtelijk secretaris de OR kan adviseren.

  1. Werkinhoud
    o.a. wet- en regelgeving, betekenis interne/externe ontwikkelingen, nieuwe vormen van medezeggenschap, koppelen OR doelen aan lopende onderwerpen, scholing OR
  2. Werkwijze
    o.a. werkwijze, taakverdeling OR, overlegstructuur en besluitvorming, proactief werken, samenwerking met bestuurder, effectief informeren van de achterban
  3. Werkklimaat
    o.a. houding en toon van het overleg met bestuurder, conflicthantering, strategie, ontwikkelen van de OR als team, draagvlak kweken binnen de organisatie.

Werk genoeg dus!

Ambtelijk secretarissen die zich profileren als adviseur van de OR zie ik in de praktijk nog betrekkelijk weinig. En dat is jammer. Soms ligt de oorzaak in wantrouwen bij de OR: ‘Als de ambtelijk secretaris het maar niet over gaat overnemen’. Ik zou zeggen: Daar ben je als OR toch zelf bij? Je stuurt de ambtelijk secretaris namelijk zelf aan! Wat ik ook wel tegenkom, is dat de ambtelijk secretaris wordt ‘aangewezen’ door de bestuurder of door HRM. Dan gaat het meestal om een administratieve ondersteuner en geen OR-adviseur.

Gelukkig worden ambtelijk secretarissen steeds vaker door de OR gestimuleerd om zich te ontwikkelen tot adviseur. Of ze nemen zelf het initiatief om door te groeien.

Mijn boodschap aan ondernemingsraden: Pak het advies van de SER op en zorg dat je een ambtelijk secretaris krijgt met voldoende uren. En tegen alle ambtelijk secretarissen zeg ik: Dit SER-advies biedt erkenning voor jullie werk én een uitdaging. Pak de handschoen op. Profileer je als adviseur voor je OR en blijf je daarin ontwikkelen*.

Geschreven door Brenda Vink & Camiel Schols, trainers/adviseurs SBI Formaat

*SBI Formaat biedt een tweedaagse cursus: De ambtelijk secretaris als adviseur van de OR

Deel dit bericht