SDG, arbeidsomstandigheden en OR
De afkorting SDG kom je steeds vaker tegen. De overheid, bedrijven en tal van andere organisaties en instellingen hebben er iets mee. SDG staat voor Sustainable Development Goals, oftewel duurzame ontwikkelingsdoelen. In 2015 hebben de Verenigde Naties 17 van deze doelen geformuleerd. Deze doelen lopen tot 2030. Eén van deze doelen is SDG 8.
In dit artikel wil ik een verband leggen tussen SDG 8 en arbeidsomstandigheden. Daarbij ga ik in het bijzonder in op de rol van de ondernemingsraad (OR).
SDG 8 en arbeidsomstandigheden
SDG 8 heeft als titel: ‘eerlijk werk en economische groei’. Dit doel omvat weer een aantal subdoelen. Eén ervan is 8.8: ‘De arbeidsrechten beschermen en veilige en gezonde werkomgevingen bevorderen voor alle werknemers, met inbegrip van migrantenarbeiders, in het bijzonder vrouwelijke migranten, en zij die zich in precaire werkomstandigheden bevinden’. Gestreefd wordt dus naar een veilige en inclusieve werkplek. Dit is essentieel voor zowel economische ontwikkeling als voor mensen. Het doel voor 2030 is dat iedereen die kán werken daar de mogelijkheid toe moet hebben, onder veilige werkomstandigheden en tegen een eerlijk loon. Niet alleen is het noodzakelijk voor het verhogen van de levenstandaard van individuen en gezinnen, het is een voorwaarde voor economische groei.
Werkgevers hebben een belangrijke rol te vervullen door actief bij te dragen aan veilige, gezonde en duurzame arbeidsomstandigheden: van focus op een gezond en stressarm werkklimaat, tot het stimuleren van inclusie en sociale cohesie én het verduurzamen van de werkomgeving. Desondanks gebeuren er elk jaar drie miljoen arbeidsgerelateerde ongevallen in de EU. Ook in Nederland liegen de cijfers er niet om. In 2020 vonden 77.000 arbeidsongevallen plaats waardoor werknemers ten minste vier dagen niet konden werken (bron: CBS). Daarnaast zijn er de gezondheidseffecten die leiden tot arbeidsgerelateerd ziekteverzuim, bijvoorbeeld door blootstelling aan gevaarlijke stoffen, fysieke belasting en psychosociale arbeidsbelasting (stress). De economische schade die dat met zich meebrengt is aanzienlijk.
De rol van de OR
Veel organisaties lukt het niet om hier slagvaardig in te verbeteren, ondanks alle wet- en regelgeving. Bijna de helft van de organisaties voor wie het verplicht is heeft geen RI&E. Daarom is de Nederlandse Arbeidsinspectie hier al enkele jaren strenger op aan het handhaven. Beter is dat de naleving van binnenuit wordt gestimuleerd. Dit is nu juist de taak van de OR. Artikel 28 van de WOR geeft uitdrukkelijk aan dat de OR de taak heeft om naleving van voor de onderneming geldende voorschriften op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn te stimuleren. Deze taak brengt verantwoordelijkheid met zich mee. Uiteraard heeft de OR ook bevoegdheden om hierin krachtig te kunnen acteren.
Zo zie je dat SDG 8 niet alleen iets is voor de leiding van de organisatie, maar zeker ook voor de OR. Wil je hier meer over weten of hierin worden ondersteund? Neem dan contact op met Team Arbeid & Gezondheid van SBI Formaat.
Geschreven door Alex Daems, trainer/adviseur Arbeid & Gezondheid SBI Formaat.