Belangrijke rol voor OR bij tegemoetkoming loonkosten (NOW 2.0)
Webinar Reorganisaties in coronatijd (NOW-2) – 25 juni
Vanaf 1 juni is de NOW (noodmaatregel voor overbrugging behoud van werkgelegenheid) met vier maanden verlengd. De ontslagboete is aangepast en er worden aanvullende voorwaarden gesteld: werknemers moeten worden gestimuleerd een ontwikkeladvies aan te vragen of scholing te volgen voor behoud van werk en over 2020 mag geen dividend worden uitgekeerd of eigen aandelen ingekocht.
Ontslagboete
In de NOW-1 moet een werkgever die steun heeft gekregen en toch mensen ontslaat 150% van de ontvangen loonsubsidie van die medewerkers terug betalen. De NOW is immers bedoeld om ontslagen te voorkomen. Maar nu de crisis langer duurt, is men bang dat bedrijven zonder ontslagen helemaal dreigen om te vallen. In tegenstelling tot eerdere voorstellen, komt de ontslagboete in de nieuwe NOW-regeling niet helemaal te vervallen, na kritiek van de vakbonden en een aantal oppositiepartijen.
Ontslag van 20 of meer medewerkers
In de nieuwe regeling zal worden opgenomen dat de ontslagboete blijft bestaan wanneer de werkgever 20 of meer mensen wil ontslaan zonder overeenstemming met vakbonden of de ondernemingsraad. Als ze er onderling niet uitkomen, moet er een aanvraag voor mediation worden gedaan bij de Stichting van de Arbeid. Ontbreekt een akkoord of een mediationverzoek, dan wordt het totale subsidiebedrag verminderd met vijf procent.
Ontslag van minder dan 20 mensen
Wanneer minder dan 20 mensen worden ontslagen dan trekt het UWV het volledige loon van de ontslagen werknemers af van het te ontvangen subsidiebedrag.
Rol van de ondernemingsraad
De werkgever is verplicht de ondernemingsraad te informeren dat hij deelneemt aan de NOW. De ondernemingsraad kan dan met de werkgever bespreken welke andere maatregelen hij neemt om deze periode te overbruggen en wat hij zal doen om de werknemers te stimuleren deel te nemen aan bij- of omscholing. Een wijziging van het beleid op het gebied van scholing valt onder het instemmingsrecht.
Wanneer de werkgever ondanks de NOW voornemens is om medewerkers te ontslaan, moet de ondernemingsraad om advies gevraagd moeten worden. Bij een adviesaanvraag moet altijd aangegeven worden hoe de werkgever de gevolgen voor het personeel opvangt. Wanneer het gaat om ontslag van meer dan 20 werknemers zal hij met de vakbonden of de ondernemingsraad overeenstemming moeten bereiken. Dit biedt de mogelijkheid om te kijken of collectief ontslag echt noodzakelijk is en afspraken te maken over de sociale gevolgen. Het is aan te raden om contact te leggen met de vakbonden om duidelijk te krijgen wat hun rol is en afspraken te maken over samenwerking.
De organisatieadviseurs van SBI Formaat ondersteunen de ondernemingsraad bij het adviseren over reorganisatie en waar nodig bij afspraken over sociale maatregelen. Neem contact op met een van onze adviseurs.
Geschreven door Els van der Valk, organisatieadviseur