Blog

De rol van de OR bij blootstelling aan gevaarlijke stoffen, juist nu belangrijk!

ondernemingsraad gevaarlijke stoffen
13 mei 2020 / Carolina Verspuij

Juist nu is er gelukkig in veel organisaties aandacht voor het beschermen van medewerkers tegen het risico op besmetting met het coronavirus. Voor risico’s op besmetting met een virus of bacterie wordt in de risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) de term biologische agentia gebruikt. Belangrijk is dat medewerkers goed worden beschermd tegen dit risico. Maar helaas is dit niet het enige risico waar medewerkers aan kunnen worden blootgesteld. Ook het risico van blootstelling aan gevaarlijke stoffen hoort onderdeel uit de maken van de RI&E.

Gevaarlijke stoffen zijn vaak gevaarlijker dan we zelf beseffen. In veel organisaties krijgt de blootstelling aan gevaarlijke stoffen niet de aandacht die het verdient. Het resultaat: onnodig veel beroepsziekten en 3.000 doden per jaar. Als SBI Formaat werken we sinds 2018 samen met het Ministerie van SZW aan bewustwording van dit risico binnen organisaties waarbij de focus van SBI Formaat ligt op de rol van de OR/VGWM-commissie en de preventiemedewerker. Dit doen we middels trainingen en adviestrajecten op maat.

Ook dit jaar staat de terugdringing van blootstelling aan gevaarlijke stoffen hoog op de agenda van het Ministerie van SZW. Het jaarplan 2020 van De Inspectie SZW benadrukt dat hier ook een belangrijke rol ligt voor de medezeggenschap en heeft daarom recentelijk een handreiking ontwikkeld voor ondernemingsraden over gevaarlijke stoffen.

Bekijk de handreiking

Voor ondersteuning bij het toepassen van deze handreiking of voor meer informatie over de risico’s van blootstelling aan gevaarlijke stoffen, beleid op het gebied van gevaarlijke stoffen of gevaarlijke stoffen en de RI&E kun je terecht bij de deskundigen van het expertiseteam Arbeid & Gezondheid van SBI Formaat.

Geschreven door Carolina Verspuij, trainer/adviseur Arbeid & Gezondheid

Deel dit bericht