Blog

Rol van de OR bij STOP met gevaarlijke stoffen

gevaarlijke stoffen
28 maart 2019 / Carolina Verspuij

Op 14 februari 2019 hebben wij vanuit SBI Formaat samen met het ministerie van SZW ons jaarlijkse ARBO-event georganiseerd met dit jaar als centraal thema de blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Ik mocht die dag verschillende sessies geven over blootstelling aan gevaarlijke stoffen aan OR-leden, VGWM-commissies en preventiemedewerkers. Centraal in mijn verhaal stonden de aanknopingspunten uit de arbowetgeving en de rol van de OR hierbij.

De Arbowetgeving vormt de basis voor het voeren van een verantwoord beleid ten aanzien van de blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Het uitgangspunt hierbij is een goede (verdiepende) RI&E waarin de blootstelling aan gevaarlijke stoffen op een juiste manier wordt geïnventariseerd. De gecertificeerde kerndeskundige die hierover de meeste kennis heeft is de arbeidshygiënist.

De aanpak van de risico’s moet gebeuren volgens de STOP-strategie: Substitutie, Technische maatregelen, Organisatorische maatregelen en Persoonlijke beschermingsmiddelen. Daarnaast is het geven van voorlichting en instructie en het bijhouden van register van gevaarlijke stoffen van groot belang. Zo ook het bijhouden van blootstelling aan o.a. kankerverwekkende stoffen op het niveau van de individuele medewerker.

Al de bovengenoemde zaken vallen onder het voeren van beleid rond de blootstelling aan gevaarlijke stoffen en daarmee onder het instemmingsrecht van de OR. Zet het op je agenda als OR en maak gebruik van je instemmingsrecht.

Lees hier het verslag

Op 14 maart was ik bij het Innovatiefestival blootstelling aan gevaarlijke stoffen, mooie praktijkvoorbeelden hoe bedrijven invulling geven aan de STOP-strategie. Lees hier het verslag van het Ministerie SZW over het Innovatiefestival.

Doe er je voordeel mee!
Mocht je denken, ik kan hier wel wat hulp bij gebruiken, kijk dan op onderstaande afbeelding.

Implementatietraject Arbobeleid Gevaarlijke Stoffen

 

Deel dit bericht