Blog

Risico beeldschermwerk onderschat

risico klachten beeldscherm
12 december 2019 / Wendy Roescher

Een groot gedeelte van medewerkers vertoeft zijn werkuren op kantoor. Vaak denkt men dat het werken op kantoor geen risico’s met zich meebrengt op het ontstaan van lichamelijke klachten. Je zit op een stoel, achter een beeldscherm; kopje koffie erbij… geen probleem, toch? De risico’s van beeldschermwerk wordt onderschat.

Beeldschermwerk en klachten

Helaas is niks minder waar. Uit recent onderzoek blijkt dat beeldschermwerk het meest voorkomende bedrijfsrisico is omdat veel medewerkers in Nederland werken achter een beeldscherm. Beeldschermwerk kan onder andere psychische klachten, oogklachten en klachten veroorzaken aan de Arm, Nek en Schouders (KANS). Uit een nog steeds veel geciteerd onderzoek van Blatter uit 2002 komt naar voren dat de kritische grens beeldschermwerk ligt op zes uur per dag beeldschermwerk. Als meer uur beeldschermwerk wordt verricht, stijgt de kans op lichamelijke klachten. Voldoende pauzemomenten en niet te veel uur beeldscherm zijn maatregelen om het risico op klachten te voorkomen. Het risico op klachten wordt nog vergroot doordat veel medewerkers die gedurende hun werk werken achter een beeldscherm ook in hun privétijd gebruik maken van een computer, tablet of mobiele telefoon.

In bijgaand artikel vertelt trainer/adviseur Wendy Roescher meer over beeldschermwerk, o.a. in combinatie met de Arbowet, RI&E en PAGO.

Klik op het artikel hieronder om verder te lezen.
beeldscherm klachten

Geschreven door Wendy Roescher, trainer/adviseur expertiseteam Arbeid & Gezondheid.

 

Deel dit bericht