Blog

Hoe de RI&E kansen biedt om PSA aan te pakken

RI&E PSA
17 oktober 2022 / Nicole Pikkemaat

Als er risico’s zijn op het vlak van psychosociale arbeidsbelasting (PSA) binnen je organisatie, dan moet je een verdiepende risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) PSA uitvoeren.

PSA in Nederland

Uit onderzoek is gebleken dat 2020 een gunstig jaar was op het gebied van psychosociale arbeidsbelasting; minder hoge taakeisen, meer autonomie, minder burn-outklachten, minder behoefte aan maatregelen en minder sprake van disbalans werk-privé. Maar deze ontwikkeling heeft zich niet voortgezet in 2021.

Het komt erop neer dat iedere organisatie in Nederland te maken heeft met een verdiepend PSA-onderzoek. Toch zien we geregeld dat het onderdeel PSA in de RI&E onderbelicht is. Er is dus nog werk te doen. Met de hoop dat dit bijdraagt aan betere cijfers op het vlak van PSA in Nederland.

PSA-risico’s

In dit artikel gaan we in op de PSA-risico’s:

  • Werkdruk
  • Agressie en geweld
  • Ongewenst omgangsvormen

Ook de eisen, aandachtspunten voor een goede kwaliteit van een verdiepende RI&E PSA komen aan bod.

De rol van de OR

De OR heeft veel invloed. Zo zijn de uitvoering van de RI&E en het bijbehorende plan van aanpak beide instemmingsplichtig. In het artikel wordt de rol van de OR uitgebreid beschreven.

Houd de RI&E levend

Tot slot is de vraag: wat doe je eraan? Onderzoek doen is één, aanpakken moet ook gebeuren. Een RI&E is niet af zonder een plan van aanpak met concrete maatregelen. Dat geldt ook voor de RI&E PSA. Uiteindelijk gaat het erom dat het niet bij een bureau- of praatstuk blijft. Houd de RI&E levend en doe echt wat met de PSA-risico’s.

Lees hier het artikel:

Geschreven door Nicole Pikkemaat, trainer/adviseur expertiseteam Arbeid & Gezondheid.

Deel dit bericht