Hoe de RI&E kansen biedt om PSA aan te pakken
Als er risico’s zijn op het vlak van psychosociale arbeidsbelasting (PSA) binnen je organisatie, dan moet je een verdiepende risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) PSA uitvoeren.
PSA in Nederland
Uit onderzoek is gebleken dat 2020 een gunstig jaar was op het gebied van psychosociale arbeidsbelasting; minder hoge taakeisen, meer autonomie, minder burn-outklachten, minder behoefte aan maatregelen en minder sprake van disbalans werk-privé. Maar deze ontwikkeling heeft zich niet voortgezet in 2021.
Het komt erop neer dat iedere organisatie in Nederland te maken heeft met een verdiepend PSA-onderzoek. Toch zien we geregeld dat het onderdeel PSA in de RI&E onderbelicht is. Er is dus nog werk te doen. Met de hoop dat dit bijdraagt aan betere cijfers op het vlak van PSA in Nederland.
PSA-risico’s
In dit artikel gaan we in op de PSA-risico’s:
- Werkdruk
- Agressie en geweld
- Ongewenst omgangsvormen
Ook de eisen, aandachtspunten voor een goede kwaliteit van een verdiepende RI&E PSA komen aan bod.
De rol van de OR
De OR heeft veel invloed. Zo zijn de uitvoering van de RI&E en het bijbehorende plan van aanpak beide instemmingsplichtig. In het artikel wordt de rol van de OR uitgebreid beschreven.
Houd de RI&E levend
Tot slot is de vraag: wat doe je eraan? Onderzoek doen is één, aanpakken moet ook gebeuren. Een RI&E is niet af zonder een plan van aanpak met concrete maatregelen. Dat geldt ook voor de RI&E PSA. Uiteindelijk gaat het erom dat het niet bij een bureau- of praatstuk blijft. Houd de RI&E levend en doe echt wat met de PSA-risico’s.
Lees hier het artikel:
Geschreven door Nicole Pikkemaat, trainer/adviseur expertiseteam Arbeid & Gezondheid.