Blog

Reorganisatie – adviesaanvraag over banen van je collega’s

25 oktober 2019 / Geertrude van Amerongen

Dat is schrikken! Dat het iets minder gaat met het bedrijf is duidelijk, maar reorganiseren? Een adviesaanvraag over de banen van je collega’s, dat is andere koek. Hoe pak je dat aan?

Een reorganisatie wil niets anders zeggen dan het anders organiseren van het werk binnen het bedrijf. Het kan gaan om een reorganisatie met of zonder ontslagen. Sommige directies hebben het liever niet over een reorganisatie maar over een aanpassing van de organisatie. Het komt vaak op hetzelfde neer, maar klinkt minder bedreigend. Hoe ziet een reorganisatie er uit?

Sommige reorganisaties maken deel uit van een nieuwe strategie. Bijvoorbeeld omdat markt veranderd is, de tarieven waartegen concurrenten hetzelfde aanbieden lager zijn of omdat er nieuwe technologie is waar de organisatie iets mee wil. De veranderingen hoeven niet altijd groot te zijn. Kleine belangrijke veranderingen zijn ook adviesplichtig volgens de Wet op de Ondernemingsraden. Goed om te weten.

Visies op veranderen

Hoe een organisatie zich aanpast aan een veranderende omgeving, hangt af van de visie die de organisatie heeft op veranderen. Traditioneel wordt bedacht hoe de nieuwe organisatie eruit komt te zien (of hoeveel het mag kosten) en daaropvolgend wordt een plan gemaakt. Dit wordt ook wel een blauwdrukreorganisatie genoemd. Wat we de laatste 10 jaar steeds meer tegenkomen is echter een organische verandering. Hierbij is vaak wel de richting van de verandering duidelijk, maar nog niet wat er precies gaat veranderen en wanneer.

De rol van de ondernemingsraad

De OR heeft de taak om advies uit te brengen over de voorgestelde wijzigingen. Daarbij kijkt de OR naar het nut en de noodzaak van de reorganisatie. De OR kijkt naar de redenen om te reorganiseren, naar de financiële onderbouwing, naar de gevolgen voor het personeel en welke maatregelen de bestuurder neemt om deze gevolgen op te vangen. Bij een blauwdrukreorganisatie zal dit voor een groot deel duidelijk zijn. Bij organisch veranderen is dat een stuk lastiger: waar kun je dan over adviseren? Het traject? De OR en de bestuurder kunnen hierover afspraken maken.

Terug naar het probleem

De eerste vraag die de OR zich kan stellen is: wat is het probleem dat moet worden opgelost door deze aanpassing van de organisatie? Maken we te weinig winst? Zijn onze kosten te hoog of zetten we te weinig af? Kunnen we klanten niet goed bedienen? Moet onze kwaliteit omhoog? Pas als het probleem helder is, kan er worden nagedacht over de oplossing. Misschien kan de OR ook wel alternatieven bedenken.

Onze dienstverlening

Het kan een lastig traject zijn, een reorganisatie. Gelukkig hoef je het niet alleen te doen. SBI Formaat kan je op verschillende manieren ondersteunen. Wij hebben deskundige adviseurs met veel kennis en ervaring met organisatieveranderingen.

Bekijk hier onze expertise

Geschreven door organisatieadviseur Geertrude van Amerongen

Deel dit bericht