Recht op scholing
“Is het zijn eigen geld soms?” De verontwaardiging onder de OR leden is groot, want de nieuwe HR doet wel heel moeilijk over de cursuskosten. Iedere keer is het wat anders. Eerst de tarieven uitleggen, want die vindt hij wel erg hoog. Dan de vraag of het niet gewoon op het werk zelf kan. En dan nu een reactie dat twee drankjes per persoon per dag wel genoeg moet zijn. De rest kan wel uit eigen zak. Zucht.
Sinds de GBIO subsidie is afgeschaft blijkt het in de praktijk meer dan eens continu onderhandelen om op het scholingsrecht conform de WOR een beroep te kunnen doen. Veel gedoe vooral over kosten: of het wel nodig is en nog zo wat. En regelmatig ook het opbotsen tegen het idee onder de collega’s dat de OR op kosten van de baas een paar dagen luxe in een hotel bivakkeert. Vergeten lijkt het gegeven dat er nu geen verplichte afdracht aan het GBIO op basis van de loonsom meer verplicht is. Over het algemeen is men nu zelfs goedkoper uit. Maar dat besef ontbreekt nogal eens bij HR of anderen met als taak de kosten te reduceren. Voordat je het weet ontwikkelt zich dan een conflict en gaat de hele cursus niet door. Er is wel een beroepsmogelijkheid maar dan staan de verhoudingen helemaal onder druk.
Dit is te voorkomen door als OR al bij de gehele begrotingsdiscussie met een scholingsplan voor de OR en eventuele commissies te komen. Onderhandel daar met de bestuurder zelf over, die beseft meestal wel dat er een scholingsrecht bestaat. En soms is de kritiek: “Wat doen ze daar dan?” Wellicht terecht. Wees open over het programma, nodig zo mogelijk bestuurder en HR uit. Of besteed een dagdeel aan een artikel 24 vergadering met ook de toezichthouder erbij. Dan voelt eenieder zich betrokken en heeft de OR direct toegang tot kennis en informatie. Bedenk ook eens hoe je de achterban informeert over wat de OR zoal op de cursus doet. Een vlog met beelden bijvoorbeeld. Of een verslag op hoofdpunten.
En ga vooral op cursus!
Tineke de Rijk – Trainer/adviseur bij SBI Formaat