Preventie: Rattenvangers en de rol van de bedrijfsarts
Afgelopen week was best een speciale week voor mij. Op maandag zat ik bij de rattenvangers in Zurich (noorden van Friesland) voor een training aan 15 preventiemedewerkers en donderdag stond ik met het hele team Arbeid & Gezondheid op een uitverkocht actualiteitencollege op Zonheuvel over de wijzigingen in de Arbowet in 2017. Voor mij is er een hele mooi link te leggen tussen deze twee activiteiten, waarbij de term preventie centraal staat. Voorkomen is beter dan genezen!
Toen ik om 8.30 uur aan kwam bij de rattenvangers in Zurich waren ze druk in overleg in de ruimte waar ik de cursus zou gaan geven aan de preventiemedewerkers. En waar ging dit overleg nu over?
Preventie: door goed werk van deze rattenvangers was het aantal muskusratten bij de dijken van Friesland zover teruggelopen dat ze er bijna geen werk meer aan hadden. De mensen achter de dijken kunnen hierdoor vertrouwen op kwalitatief goede dijken.
Preventie: een ander risico is op dit moment urgent in Friesland en ook verder in ons land, de vogelgriep die wordt verspreid door watervogels. Door dagelijks de dijken e.d. af te speuren op zoek naar dode vogels en deze te ruimen wordt geprobeerd de verspreiding van dit virus zoveel mogelijk te beperken. Met als uiteindelijke doel te voorkomen dat dit virus zich gaat muteren en een groot risico gaat worden voor de volksgezondheid.
Preventie: om de rattenvangers te beschermen tegen blootstelling aan biologische agentia (virussen, bacteriën, schimmels e.d.) heeft de centrale preventiemedewerker zich hierin verdiept en dragen de rattenvangers op haar advies de juiste beschermende kleding en adembescherming.
Preventie: om de rattenvangers kennis te geven over de risico’s die ze lopen met deze werkzaamheden is enige tijd geleden de bedrijfsarts uitgenodigd door de preventiemedewerker om hierover uitgebreid in gesprek te gaan met de rattenvangers. Vragen die leefden waren: ‘Kan ik hier zelf ziek van worden?’ ‘Mijn vrouw is zwanger, loopt zij risico als ik dit werk ga doen?’ ‘Is het besmettelijk voor mijn omgeving?’ Enz.
Meer aandacht voor preventie, dat is nu precies de kern van de voorgestelde wijzigingen van de Arbowet per 1 juli 2017. Met hierin een centrale rol voor de bedrijfsarts en de preventiemedewerker. Mooi om te zien hoe deze organisatie hier al op vooruit loopt.
Carolina Verspuij, trainer/adviseur Arbeid & Gezondheid bij SBI Formaat