Een prettig rooster is niet altijd gezond
Risico’s bij zelfroosteren
Ongezonde werktijden zijn van grote invloed op de kwaliteit van het geleverde werk, de productiviteit en de arbeidstevredenheid. Daarom is het goed als werknemers meer te zeggen krijgen over hun eigen rooster. Maar dan is het wel belangrijk dat ze goed worden voorgelicht, vindt Nicole Pikkemaat. Want wie graag geld wil verdienen en daarom liever ’s nachts of wat extra uren werkt, kan ernstige gezondheidsschade oplopen.
Zo’n tien jaar geleden leek het wel alsof half Nederland met zelfroosteren bezig was. Er waren congressen, vakbladen schreven kolommen vol en het in 2006 opgerichte – inmiddels ter ziele gegane – Nederlands Centrum voor Sociale innovatie (NCSI) trok er hard aan om het onderwerp op de agenda van het bedrijfsleven te krijgen. Die aandacht is inmiddels weggeëbd. Daarmee zou de indruk kunnen ontstaan dat zelfroosteren een zachte dood is gestorven. Maar niets is minder waar. Zeker nu de zelfsturende teams in opmars zijn, met name ook in de zorg, zien we de belangstelling snel toenemen. En ook in de industrie wordt zelfroosteren steeds vaker als alternatief gezien voor de standaard ploegendiensten. Als SBI Formaat merken we ook dat ondernemingsraden er vaker mee bezig zijn. Toen we in 2016, samen met het uit het NCSI voortgekomen Netwerk Zelfroosteren, in 2016 een conferentie over zelfroosteren organiseerden, kwamen daar tot onze verbazing bijna 300 deelnemers op af.
In bijgaand artikel gaat trainer/adviseur Nicole Pikkemaat in op de voor- en nadelen van zelfroosteren. Daarnaast beschrijft ze een stappenplan voor de invoering van zelfroosteren.
Klik hieronder om verder te lezen.
Expertiseteam Arbeid & Gezondheid helpt je graag met jouw vragen over de gezonde werktijden.
Bron: Magazine Zeggenschap