Blog

Het pakket van maatregelen van de overheid

werktijdverkorting NOW kabinet
23 maart 2020 / Pieter Kas

Wij krijgen veel vragen binnen van OR-en hoe ze om moeten gaan met de werktijdverkorting en welke effecten dit heeft op medewerkers. Gisteravond heeft het kabinet nieuw maatregelen aangekondigd en de regeling werktijdverkorting ingetrokken. De regeling die ervoor in de plaats is gekomen heet “Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW)”. Door de enorme toeloop op de werktijdverkortingsregeling, bleek deze onuitvoerbaar te zijn. Aanvragen die voor de regeling werktijdverkorting zijn ingediend, worden gezien als aanvragen voor de nieuwe regeling.

Voor bedrijven heeft het kabinet een groot aantal steunmaatregelen getroffen. Er worden ruimere kredietfaciliteiten geregeld, belastingbetaling wordt uitgesteld en het aanvragen wordt versimpeld. Kern is dat het kabinet ervoor wil zorgen dat de economie een te grote klap krijgt en dat mensen meebewegen met de noodzakelijke maatregelen die nodig zijn om het coronavirus in te dammen.

Hier vindt u de maatregelen. Het kabinet blijft de gang van zaken goed volgen en zal waar nodig aanvullende maatregelen treffen. Blijf deze website dus goed volgen.

Wat betekent dit voor medewerkers?

De nieuwe regeling vergoedt werkgevers maximaal 90% van het loon. Medewerkers krijgen het volledige loon uitbetaald en worden niet ontslagen ten gevolge van de coronacrisis. Hoe dit precies in elkaar steekt, leest u in de informatie via de bovenstaande link.

Wat betekent dit voor de OR?

De crisis is geen reden om de rechten van de OR in te perken. Op websites van werkgeversorganisaties vind je draaiboeken voor crisisteams. In deze draaiboeken staan veel onderwerpen die onder het advies- en instemmingsrecht vallen. Het aanvragen voor de nieuwe regeling heeft een ander karakter dan de werktijdenverkorting. Waar je bij deze laatste regeling nog kon beredeneren dat er sprake was van instemmings- of adviesrecht, lijkt een aanvraag als deze niet onder een WOR-recht te vatten.

Wel belangrijk blijft dat je als OR met de werkgever in gesprek blijft over het coronacrisisplan. Het instemmingsrecht over diverse maatregelen blijft staan, maar je zult snel moeten schakelen. En je kunt als OR ook nadenken over hoe de tijd zinvol te besteden. Hetzij voor je bedrijf, hetzij bij initiatieven die overal in het land ontstaan om elkaar te helpen.

Rol van de OR

Maandag sprak de premier woorden uit die oproepen tot solidariteit en zorg voor elkaar. Wij denken dat de focus van de OR nu gericht moet zijn op een gezamenlijke aanpak. Samen de schouders eronder zetten en wel het overleg aangaan met de bestuurder. Wij denk dat de focus van de bestuurders en RVT gericht moet zijn op het serieus in gesprek gaan met de OR, met medewerkers. Wat Rutte maandag deed is een mooi voorbeeld hoe je mensen serieus neemt. Door gewoon de waarheid te vertellen in al zijn complexiteit en ongemakkelijkheid en daar vervolgens naar te handelen. Op basis van 50% informatie een 100% besluit nemen zei hij vorige week.

Dat betekent weten welke maatregelen er zijn, welke impact deze hebben op mens en organisatie en samen kijken hoe je op basis daarvan tot een 100% besluit komt. Wees je bewust dat het om een crisis gaat die ook weer over gaat. De afspraken zijn dus tijdelijke afspraken. Leg dat ook gewoon vast. En het betekent ook dat je als OR-lid deze dagen wellicht 100% van je tijd in het OR-werk steekt. Dat je een vraagbaak bent voor je collega’s en dat je ook kritisch mag zijn als een werkgever te gemakkelijk over de rechten van medewerkers heen stapt. Een crisis heiligt namelijk niet alle maatregelen.

Geschreven door Pieter Kas, organisatieadviseur

Deel dit bericht