Blog

De organisatie gaat agile – tips voor de OR

Agile
14 januari 2020 / Pieter Kas

Wendbaarheid is het nieuwe adagium geworden. Veel organisaties zoeken naar manieren om snel te kunnen schakelen, zich snel te kunnen aanpassen aan de markt, aan vragen van klanten of cliënten. Een speciale vorm van wendbaarheid is het invoeren van het agile/scrum concept. Product owner, scrummaster en developers zijn de rollen die daar bij horen. Je gaat aan de slag in multidisciplinaire teams of squads en krijgt leiding van een chapterlead. Functies worden rollen en je levert als individu in sprints een bijdrage aan de teamprestatie. Kortom, een verandering waar je als OR een rol in hebt. Hierbij een paar tips om als OR die rol op te pakken.

Tip 1: Zie het invoeren van agile als een adviesplichtig onderwerp

Het werken in ontwikkelteams/squads en met productowners is een andere inrichtingskeuze en heeft effect op de functies. Er komen nieuwe functies bij en een functiebeschrijving wordt globaler en meer een rolomschrijving. Agile werken betekent een aanpassing in de organisatie die adviesplichtig is. Dat betekent dus goed kijken naar waarom je het wilt invoeren en de precieze manier van werken. Wordt agile voor de gehele organisatie ingevoerd of zijn er ook onderdelen waar dit niet passend is?

Bij een adviesaanvraag hoort ook het in kaart brengen van de gevolgen voor het personeel.

Tip 2: Zie het invoeren van agile als een veranderingsproces

Het echt invoeren betekent een breuk met het verleden, een cultuurshift. Niet iedereen voelt zich daar direct in thuis. Dat vergt een eerlijke en respectvolle houding van de organisatie, waarbij leren en ontwikkelen voorop staat. Agile werken vergt een gedragsverandering bij medewerkers. Sommige mensen kunnen daar snel in meegaan, anderen hebben een langer leerproces nodig. Maak dit bespreekbaar met de bestuurder. Een goede methode om in kaart te brengen wat medewerkers nodig hebben, is de DINAMO-methode. Je brengt in beeld wat je als organisatie kunt doen om de veranderbereidheid van mensen te verhogen, wat je kunt doen om mensen mee te krijgen in de verandering.

Tip 3: Regel een sociaal vangnet

Bij een reorganisatie of organisatieverandering hoort ook een sociaal vangnet. Niet iedere medewerker zal mee willen of kunnen veranderen. Dat is bij iedere verandering zo en dat is niet erg. Respectvol omgaan met deze situaties en regelingen treffen om mensen te ondersteunen van een andere baan binnen of buiten de organisatie. Dat hoort er gewoon bij.

Tip 4: Bespreek welke impact agile heeft op het HRM-beleid

Het werken in zelfstandig werkende teams heeft ook impact op het HR-instrumentarium. Wie beoordeeld wie? En waarop word je individueel beoordeeld, terwijl er steeds meer sprake is van een teamprestatie? Hoe beloon je in een agile organisaties, wat doe je met functiebeschrijvingen, etc. Oude systemen gaan knellen. Dat blijkt vaak bij organisaties die agile gaan werken. Maak dat bespreekbaar en pas aan waar nodig. Bij agile werken hoort een agile HRM.

Tip 5: Ga spieken bij de buren

Je kent vast wel andere organisaties die agile werken. Ga eens in gesprek met de OR van dat bedrijf of volg een training over agile werken voor de OR. Leer van anderen en kijk hoe zij in de praktijk hun rol oppakken. Welke zinvolle tips kun je hier uit halen?

Tip 6: Ga zelf als OR agile werken

Pas de principes van agile werken toe op de adviesaanvraag over agile werken. Eigenlijk zou je de voorgaande tips als input kunnen gebruiken voor het opstellen van een backlog. Experimenteren met agile werken bij deze adviesaanvraag zorgt dat je als OR begrip krijgt voor het concept. Betrek de bestuurder in het opzetten van een agile-adviesproces.

Meer weten over agile werken

Bekijk voor meer informatie onze expertisepagina Agile OR.

Naar de expertisepagina

Geschreven door Pieter Kas, organisatieadviseur, HR-specialist, scrummaster en judo-coach

Deel dit bericht