OR/VGWM-commissie – Zo ga je in gesprek met de bedrijfsarts
Als preventiemedewerker heb je de taak om nauw samen te werken met de kerndeskundigen, waaronder de gecertificeerde bedrijfsarts. Hoe ga je de samenwerking invullen? Begin met een goed gesprek en stel veel vragen. In onderstaand artikel wordt een reeks vragen genoemd, die je kunt gebruiken om meer te weten te komen over het werk van de bedrijfsarts binnen je organisatie.
Zie de genoemde vragen als een voorbeeld, waar je ideeën uit kunt putten. De ene vraag is meer relevant voor je praktijk dan de andere. Het blijft altijd maatwerk. Is het verzuim onlangs enorm gestegen, dan stel je daar gerichte vragen over. Is er onlangs een periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) of preventief medisch onderzoek (PMO) uitgevoerd, dan is dat een mooie aanleiding voor een gesprek. Zijn er problemen met werktijden of bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen, dan richt je jouw vragen uiteraard op deze thema’s.
Structureel overleg
Laat het niet bij één gesprek, maar plan ieder kwartaal of twee keer per jaar een overleg. Bijvoorbeeld: in het eerste kwartaal bespreek je de opgestelde verzuimanalyse, het tweede kwartaal doe je samen met de bedrijfsarts een rondgang, het derde kwartaal bespreek je wederom het verzuim en actuele kwesties, het vierde kwartaal ga je in op de risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E).
In gesprek met de andere kerndeskundigen
Naast de bedrijfsarts kent de Arbowet meer kerndeskundigen. Het gaat om de hogere veiligheidskundige, de arbeidshygiënist en de arbeid & organisatie (A&O)-deskundige. De kerndeskundigen zijn in dienst van een gecertificeerde arbodienst, maar kunnen ook zelfstandig als gecertificeerde deskundige werken. De namen geven in feite de expertise van de betreffende kerndeskundige al aan: de hogere veiligheidskundige houdt zich bezig met veiligheidsthema’s, zoals brand en explosie en machineveiligheid. De arbeidshygiënist gaat meer over gezondheidsaspecten: waar sta je aan bloot? Denk bijvoorbeeld aan gevaarlijke stoffen, de klimaatbeheersing en de inrichting van werkplekken. De A&O-deskundige weet veel over het thema psychosociale arbeidsbelasting. Ga dus niet alleen in gesprek met de bedrijfsarts. Wil je meer weten over de werkstress in je organisatie dan is de A&O-deskundige ook een interessante gesprekspartner. Zijn er metingen nodig van geluid of gevaarlijke stoffen dan kun je beter bij de arbeidshygiënist of hogere veiligheidskundige terecht.
Meer weten over de voorbereiding van dit soort gesprekken en de onderdelen van een basiscontract arbodienstverlening? Of wil je voorbeeld vragen die je aan de bedrijfsarts kan stellen, klik dan hieronder op het artikel om verder te lezen.
Geschreven door Nicole Pikkemaat, trainer/adviseur Arbeid & Gezondheid