Blog

OR/VGWM-commissie, ga in gesprek met de bedrijfsarts

OR VGWM commissie bedrijfsarts
30 januari 2018 / Nicole Pikkemaat

Met ingang van juli 2017 (wijziging van de Arbowet) heeft de preventiemedewerker er een nieuwe taak bijgekregen, namelijk: nauw samenwerken met de kerndeskundigen*, waaronder de gecertificeerde bedrijfsarts. Interessant om hier als OR/VGWM-commissie aandacht voor te vragen. Hoe gaat jouw preventiemedewerker de samenwerking invullen?

Kijk daarbij ook naar jezelf. Een actieve OR heeft natuurlijk al een mooie samenwerking met de bedrijfsarts, maar misschien was jouw OR even ingedut. Dan is dit een mooi moment om het overleg met de bedrijfsarts nieuw leven in te blazen. Je haakt aan bij het overleg dat de preventiemedewerker voert en kan natuurlijk (daarnaast) ook een eigen overleg initiëren. Laat het niet bij één gesprek, maar plan ieder kwartaal of twee keer per jaar een overleg. Bijvoorbeeld: in het eerste kwartaal spreek je de bedrijfsarts over de vele signalen van medewerkers over een hoge werkdruk, het tweede kwartaal ga je in op de verzuimcijfers, het derde kwartaal stel je vragen over de RI&E, etc. Ook is het een goed idee om een gesprek te combineren met een werkplekbezoek. Dit is voortaan een verplicht onderdeel van de contractafspraken die jouw organisatie maakt met de arbodienst/ bedrijfsarts. Goed om daar eigen ideeën over te hebben. Welke werkplekken moet de bedrijfsarts volgens jouw zien? Waarom? Zo maak je het gesprek voor iedereen waardevol. De bedrijfsarts hoort en ziet de werksituaties, wat goed gaat en wat beter kan. De OR kan ideeën opperen en advies inwinnen bij de bedrijfsarts. Wie wordt daar nu niet beter van?

Tot slot: mocht jouw preventiemedewerker te weinig tijd hebben voor dit alles en aansturen op een wijziging van de taken en bijbehorende uren, weet dat je als OR veel invloed heeft. Het instemmingsrecht van de OR op de preventiemedewerker is met ingang van juli 2017 versterkt. De OR heeft instemmingsrecht op de keuze van de preventiemedewerker en diens positie in de organisatie. Bovendien heeft de OR ook instemmingsrecht op de inhoud van het contract met de bedrijfsarts/ arbodienst. Afspraken over overleg en samenwerking kan de OR dus afdwingen via het contract.

Meer weten? Of wil je weten welke vragen je kunt stellen aan de bedrijfsarts, klik dan hieronder het artikel dat ik schreef voor de preventiemedewerker.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Naast de bedrijfsarts kent de Arbowet meer kerndeskundigen. Het gaat om de hogere veiligheidskundige, de arbeidshygiënist en de arbeid & organisatie(A&O)-deskundige. De kerndeskundigen zijn in dienst van een gecertificeerde arbodienst, maar kunnen ook zelfstandig als gecertificeerde deskundige werken.

Meer weten over de wijzing Arbowet of heb je hulp nodig. Wij kunnen je helpen! Meer info > 

Nicole Pikkemaat, trainer/ adviseur Arbeid & Gezondheid / gecertificeerd vertrouwenspersoon

Deel dit bericht