OR en werktijden
Veel mensen in Nederland maken lange werkdagen, hebben onregelmatige werktijden en/of werken regelmatig in de nacht. Voor een grote groep medewerkers blijft het werk bijna altijd doorgaan. Denk daarbij aan bereikbaarheidsdiensten, maar ook het reageren op e-mails en telefoontjes in de avond of op je vrije dag. Nieuwe ontwikkelingen zoals het hybride werken, leveren veel op, maar vervagen ook de grens tussen werk en privé. Ook zie je dat binnen bedrijven behoefte is aan flexibilisering, om de werktijden meer aan te laten sluiten op het werkaanbod dat fluctuerend kan zijn. Werktijden en de wensen daaromheen zijn eigenlijk voortdurend aan het veranderen.
Veranderingen van werktijden
Ik kreeg de afgelopen periode veel vragen over werktijden. Het ging bijvoorbeeld om de volgende veranderingen:
- Uitbreiding van de ploegendienst (bijvoorbeeld van een 3-ploegendienst naar een 5-ploegendienst);
- Afschalen van de ploegendienst (bijvoorbeeld van een 3-ploegendienst naar een 2-ploegendienst);
- Inplannen van meer kortere diensten;
- Vervangen van bepaalde vaste diensten door consignatiediensten;
- Meer mogelijkheden voor thuiswerken en afspraken over bereikbaar moeten zijn.
De OR heeft veel invloed op arbeidstijden
Al die veranderingen kunnen grote impact hebben op de medewerkers. Denk bijvoorbeeld aan consequenties voor de thuissituatie en financiële gevolgen. Ook kunnen er gevolgen zijn voor de duurzame inzetbaarheid en veiligheid van medewerkers en kunnen afspraken over verlof en vakantie anders gaan uitpakken. In veel CAO’s staan afspraken over arbeidstijden, maar daarbinnen is vaak nog veel mogelijk. Wat is dan de rol van de OR? De OR heeft veel invloed op arbeidstijden. De OR heeft instemmingsrecht op een wijziging van een werktijdenregeling. Als OR kun je erop letten dat de gevolgen voor medewerkers goed worden ondervangen en/of dat er naar betere alternatieven wordt gekeken. De OR kan dit aangrijpen om (meer) werk te maken van gezonde roosters. Dat kan bijdragen aan de duurzame inzetbaarheid.
Meer informatie of begeleiding?
Natuurlijk is er meer waar de OR op kan letten. Dat is maatwerk, hangt af van het type werk en de afspraken in het bedrijfsreglement en de CAO. Het gaat te ver om daar in deze blog uitgebreid op in te gaan. Wil je meer weten of begeleiding nodig? Kijk eens bij deze training: Invloed op werktijden. Of neem contact op met onze deskundigen van het Expertiseteam Arbeid & Gezondheid. En wil je meer met flexibiliteit en bijvoorbeeld zelfroosteren, dan is het volgende congres zeker interessant voor de OR, maar zeker ook voor planners, HR en leidinggevenden: Gedrag bij Zelfroosteren.
Geschreven door Nicole Pikkemaat, extern vertrouwenspersoon en trainer/adviseur expertiseteam Arbeid & Gezondheid.