Blog

OR en integriteitsbeleid, een urgente zaak

integriteit
28 juli 2020 / Mariska Pikaart

OR en integriteit is actueel. In de afgelopen periode die door Corona gekenmerkt wordt zijn er in tal van organisaties en met name die in de zorg, zaken aan de orde gekomen die te maken hebben met integriteitsbeleid. Kwesties die onder andere te maken hadden met werken als je niet helemaal fit was, of met een gebrek aan beschermingsmiddelen moeten werken. Of in sommige gevallen met beide. Dit leidde soms tot schrijnende situaties waarin de OR meldingen kreeg van medewerkers die zich schuldig achtten voor het ziek worden en mogelijk overlijden van cliënten.

Ligt hier een taak voor de OR? De OR heeft in het kader van de WOR artikel 27j; een regeling op het gebied van de behandeling van klachten, instemmingsrecht. Nu vallen daar verschillende soorten klachten onder; klachten over de uitvoering van interne regelingen en klachten over omgangsvormen/sociale veiligheid. En daarnaast moet er in het kader van de wet van het Huis van de Klokkenluiders ook een interne regeling zijn voor het melden van vermoedens van misstanden.

Werken deze regelingen? En wat is de terugkoppeling die uit de regelingen komt? En nog liever hoe goed is ons organisatiebewustzijn op dit gebied? Maken wij morele beslissingen op een transparante wijze en communiceren wij hierover?

Het is pijnlijk als medewerkers zich verantwoordelijk voelen voor deze beslissingen en de gevolgen die deze kunnen hebben. Soms zijn er ook zaken die na een tijdje gewoon zijn, terwijl het de vraag is of dat moreel te verantwoorden is. Bijvoorbeeld de verkoop van restmaterialen door medewerkers. Dat is lang geaccepteerd, maar is later in een ander licht komen te staan en is anders beoordeeld.

Het is voor de organisatie en medewerkers van belang om een zo open mogelijke dialoog te hebben over morele dilemma’s. Dit voorkomt misstanden, geeft morele steun aan medewerkers en het voorkomt dat medewerkers in onduidelijkheid verkeren over de te volgen richtlijnen.

Over morele besluitvorming en de rol die de OR hierin kan spelen bieden wij samen met BING de workshop aan: OR/HR en integriteitsbeleid.

Meer info over de workshop

Mariska Pikaart, SBI Formaat
Hella van den Elshout, BING

Deel dit bericht