Hybride werken
Ik heb bijna de hele dag achter het beeldscherm gezeten en heb nu last van mijn rug. Ik had veel online meetings en alhoewel ik korte pauzes tussendoor gepland had om even te gaan wandelen, is daar niets van terecht gekomen. Veel overleggen liepen uit. Ook moest ik nog van alles afhebben en belletjes doen. Mijn voornemen was om het bellen al wandelend te doen, maar het was toch handiger om het scherm erbij te hebben en één van de belafspraken werd alsnog een online meeting.
Uiteindelijk ben ik er wel een beetje gestrest van geworden. Van al mijn gezonde voornemens is niets terecht gekomen. Daarbij komen nog de ergernissen. Mensen die te laat aanschuiven, de camera niet hebben aanstaan, toch weer het geluid dat het bij iemand niet doet. Voor mij wordt het tijd om weer naar kantoor te gaan. Leuk om mensen live te zien en ook om weer wat positieve inspiratie op te doen.
De OR en hybride werken
Thuiswerken, hybride werken biedt zo zijn voor- en nadelen en zal voor alle soorten werkzaamheden en voor iedereen persoonlijk anders kunnen uitpakken. Toch moet je het samen doen en ontkom je niet aan afspraken, bijvoorbeeld over bereikbaarheid, aanwezigheid en contactmomenten. Ook heeft de werkgever een zorgplicht die verder gaat dan een goed ergonomisch ingerichte werkplek. De OR heeft veel invloed. Veel van de afspraken vallen onder het advies- of instemmingsrecht of zijn vervat in zaken die onder het instemmingsrecht vallen, zoals bijvoorbeeld de risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E). Daarnaast kent de OR de praktijk en kan bij uitstek goed meedenken over hoe het hybride werken geoptimaliseerd kan worden. De Arbowet geeft houvast als het gaat om de gezondheid, veiligheid en psychosociale arbeidsbelasting. De Arbowet is echt een preventiewet, bedoeld om klachten (bijvoorbeeld rugklachten en stress) en ziekteverzuim te voorkomen.
Werk je in de overheidssector en wil je, met de OR, het thuiswerkbeleid evalueren? Meld je dan direct aan voor de training ‘Evaluatie thuiswerken/hybride werken’ >>
Werk aan de winkel dus! Je hoeft heus niet het wiel opnieuw uit te vinden. In veel sectoren zijn arbo-afspraken gemaakt over hybride werken en/of beeldschermwerk in de zogenaamde arbo-catalogi. Ook vind je er vaak handleidingen, best-practices en voorbeeldregelingen, zeker voor overheidsorganisaties is dat het geval. Maak dus (meer) gebruik van de arbocatalogus!
Geschreven door Nicole Pikkemaat, trainer & adviseur Arbeid & Gezondheid SBI Formaat