Blog

Oplossingsgericht werken

positieve psychologie oplossingsgericht werken
21 augustus 2024 / Desley van Houte

Een nieuwe aanpak voor de ondernemingsraad

In een tijd waarin organisaties voortdurend veranderen en uitdagingen het dagelijks werk kleuren, wordt het steeds belangrijker om nieuwe benaderingen te omarmen die positieve resultaten kunnen opleveren. Eén van deze benaderingen is oplossingsgericht werken, een methode die niet focust op problemen, maar juist op het vinden en versterken van oplossingen. Deze aanpak is niet alleen krachtig voor individuen, maar ook uitermate geschikt voor organisaties, teams en zeker ook voor de ondernemingsraad (OR).

Wat is oplossingsgericht werken?

Oplossingsgericht werken draait om het stellen van vragen die mensen aanzetten tot nadenken over hun doelen, sterke punten en de stappen die ze kunnen nemen om vooruitgang te boeken. Door deze aanpak verschuift de focus van problemen naar mogelijkheden. Dit leidt tot een meer constructieve en positieve sfeer binnen het team. Het stimuleert betrokkenheid en moedigt aan om buiten de gebaande paden te denken.

Toepassing binnen de OR

Voor de OR is deze methode bijzonder waardevol. In plaats van vast te lopen in eindeloze discussies over wat er misgaat, kan de OR met oplossingsgericht werken snel naar oplossingen toewerken die zowel de organisatie als de werknemers ten goede komen. Dit leidt tot effectievere vergaderingen en een constructievere dialoog met de bestuurder.

Training Oplossingsgericht werken

Speciaal voor ondernemingsraden die proactief en praktisch aan de slag willen gaan, heeft SBI Formaat een training ontwikkeld. Deze training biedt een combinatie van theorie en praktijk, specifiek gericht op het werk binnen de OR. Je leert niet alleen de basisprincipes van oplossingsgericht werken, maar ook hoe je deze effectief kunt toepassen in vergaderingen en overlegmomenten. Door interactieve oefeningen ontwikkel je de vaardigheden om oplossingen te identificeren en besluitvorming te bevorderen.

Door deze aanpak te omarmen, kan de OR niet alleen bijdragen aan betere oplossingen, maar ook aan een positievere en productievere werkomgeving.

Wil jij, met de OR, op zoek naar alternatieve en meer geschikte oplossingen, zodat je positieve invloed kunt uitoefenen bij bedrijfseconomische en organisatorische ‘uitdagingen’? Meld je dan aan voor de training!

SBI Formaat Desley van Houte

Geschreven door Desley van Houte, trainer/adviseur bij SBI Formaat

Deel dit bericht