Onderzoek preventiemedewerker
Hoe kunnen we preventiemedewerkers ondersteunen op het gebied van kennis en informatie?
Expertiseteam Arbo&Gezondheid richt zich in de eerste plaats op het ondersteunen van de medezeggenschap op het gebied van arbeidsomstandigheden.
In ons werk hebben we regelmatig te maken met preventiemedewerkers. Dit kan zijn bij het verstrekken van informatie ten behoeve van een training, maar ook als actieve deelnemer in een training. Uit gesprekken blijkt een duidelijke behoefte aan kennis. Dit was voor ons aanleiding om een kleinschalig onderzoek uit te voeren naar de behoefte aan kennis, informatie en ondersteuning. Het doel is preventiemedewerkers voorzien van ondersteuning op het gebied van kennis en informatie.
Heb je niet meegedaan met dit onderzoek, maar wil je wel hiermee aan de slag, neem dan zeker contact met ons op. We bundelen onze kennis graag samen.
Deskundigheid
De preventiemedewerker wordt in de Arbowet (artikel 13) een deskundige medewerker genoemd. Bij de toetsing van de RI&E dienen de deskundigheidseisen voor de functie van preventiemedewerker te worden benoemd. Een belangrijke vraag is dan ook waarop de eisen aan deskundigheid zijn gebaseerd. Uit het onderzoek blijkt dat de RI&E daadwerkelijk de belangrijkste basis is (57 %). Daarnaast is ook ervaring belangrijk.
Om de benodigde kennis te ontwikkelen en bij te houden, hebben de meeste preventiemedewerkers (66,7 %) een training gevolgd. We zien dat er veel trainingen van één of twee dagen worden aangeboden. 83,3 % van de preventiemedewerkers is bereid om nog een training te volgen om het werk beter te kunnen uitvoeren. Dit kan de eerste training zijn, maar ook een vervolgtraining.
Een belangrijk onderwerp voor een te volgen training is de RI&E (72 %). Dit onderwerp past ook bij de wettelijke taken van de preventiemedewerker om betrokken te zijn bij de uitvoering van de RI&E en bij de uitvoering van maatregelen. Daarnaast zijn fysieke belasting en communicatie onderwerpen waarvoor preventiemedewerkers een training zouden willen volgen.
Ondersteuning
We hebben in het onderzoek onderscheid gemaakt tussen training en ondersteuning. Naast het volgen van training kunnen allerlei vormen van ondersteuning bijdragen aan het werk van de preventiemedewerker. Denk daarbij aan advies en coaching. In veel organisaties (46,7% van de respondenten) heeft de preventiemedewerker ondersteuning ingeschakeld. Daarnaast zien we dat 71,4 % wel ondersteuning zou willen inschakelen om het werk beter te kunnen uitvoeren.
Ondersteuning kan, evenals training, bijdragen aan het goed functioneren van de preventiemedewerker. In het goed functioneren ervaren preventiemedewerkers ook belemmeringen. Gebrek aan kennis is een belangrijke factor. Daarnaast zijn ook tijd (45 %) en samenwerking met directie en management (36 %) belangrijke belemmerende factoren.
Preventiemedewerkers kunnen in hun behoefte aan ondersteuning met elkaar informatie uitwisselen. Door het onderling uitwisselen van informatie wordt tevens voorzien in de behoefte aan meer kennis en ervaring.
Behoefte aan kennis en ervaring
We kunnen concluderen dat preventiemedewerkers om goed te kunnen functioneren, behoefte hebben aan kennis en ervaring. Hiervoor kunnen zowel training als ondersteuning worden ingezet. De RI&E is daarbij een belangrijk onderwerp of zelfs het centrale thema. Dit past bij onze werkwijze. Wij bieden thematrainingen aan voor preventiemedewerkers uit verschillende branches. Doel is niet alleen kennisoverdracht, maar ook uitwisselen van informatie tussen de deelnemers. Wij merken dat uitwisseling binnen de eigen branche zondermeer zinvol is, maar ook tussen preventiemedewerkers uit geheel andere branches kan verrassende inzichten en kennis opleveren.
Daarnaast is uiteraard ook maatwerk mogelijk in de vorm van training, advies en andere vormen van ondersteuning.
Auteur: Alex Daems trainer/adviseur, expertiseteam Arbeid & Gezondheid SBI Formaat