Omgekeerde supervisie
Deze dagen staan voor ons (Suzanne, Rosetta, Dirk en mij) in het teken van de wijsheid van de jonge werkenden. In onze zoektocht om vijf trainees aan ons te verbinden kijken wij niet alleen naar persoonlijkheden die voor ons van toegevoegde waarde zijn, ook hebben wij de kandidaten gevraagd naar hun visie op onze organisatie richting 2025. Verrassende en mooie bedienmodellen, visies en oplossingen komen voorbij en doen ons echt versteld staan.
Afgelopen vrijdag bereikte dit gevoel een voorlopig hoogtepunt toen SBI Formaat als organisatie de casus was voor de finalisten van het HR talent van het jaar. Acht young professionals hadden in de ochtend de gelegenheid Suzanne en Dirk uit te horen om zich ’s middags van hun beste kant te laten zien aan het publiek en de jury (waar Rosetta ook in zat). Een CEO-app, sterke staaltjes omdenken, mooie presentaties en vooral passie. Ilham, de uiteindelijke winnares sprak zelfs in wij-vorm.
Waarom binnen je comfortzone blijven als daarbuiten zoveel te beleven valt!?
Nu, een paar dagen later, merk ik bij mezelf dat deze ontmoetingen mij nog steeds bezighouden. Een van de belangrijkste reflecties is dat ik werk voor een organisatie die werk maakt van een droom waar ik onderdeel van uitmaak. Ik ben trots op onze visie, ambitie voor werkend Nederland en een ieder die van toegevoegde waarde wil zijn.
Net zo belangrijk, maar wel lastiger toe te geven, is dat ik tijdens de presentaties mezelf hoorde zeggen ‘dat doen we toch al’. Een natuurlijke gedachte, maar tevens een belemmering. Want sta ik wel open voor nieuwe, andere inzichten? Er werden namelijk ook vernieuwde ideeën aangereikt! Ons vakgebied ontwikkelt zich voortdurend, de technologie biedt steeds meer en andere mogelijkheden, klanten komen met nieuwe vragen, de organisatie vraagt andere competenties en als persoon veranderen mijn wensen en behoeften. Alleen ben ik, net als mijn collega’s, me daar niet altijd even bewust van.
Juist daarom is het voor SBI Formaat van belang om met regelmaat een ander geluid naar binnen te halen en elkaar te inspireren. Zo vragen wij klanten ons te komen vertellen over hoe zij medezeggenschap vorm geven. En met regelmaat zoeken wij studenten. In mijn ervaring zijn studenten wat ongedwongener en opener omdat ze nog niet in al gebaande paden zitten. De vragen en observaties die zij hebben zijn van grote waarde.
Zo liepen er recentelijk twee dappere studenten bij ons rond. Wij hadden hen gevraagd om een training te geven aan trainers, een doelgroep waar wij zelf ook zenuwachtig van worden. Zoals verwacht was niet iedereen direct even enthousiast, juist omdat het jonkies waren. ‘Wat kunnen zij ons leren?’ was een vraag die regelmatig gesteld werd. En hier wordt juist een denkfout gemaakt want naast het feit dat wij, als individu, niet alle kennis in huis kunnen hebben (denk bijvoorbeeld aan het inzetten van sociale media) is leren niet alleen kennisoverdracht. Leren is veel meer! Juist kennis is tegenwoordig overal te vinden. Leren vraagt ook om de bereidheid en lef om te af en toe eens uit je comfortzone te stappen en te reflecteren. De bereidheid om te (willen) veranderen als het nut en de noodzaak duidelijk worden. Om zo een bewuste keuze maken om anders te handelen.
Volgens mij moeten wij, als individu en organisatie, een stap verder gaan en een structuur creëren waar de ruimte is voor jong en oud om met elkaar te reflecteren en te enthousiasmeren. Een stap verder waarbij de trainees niet alleen gekoppeld worden aan een ervaren collega maar waar wij ook andersom organiseren. Een jongere die bijvoorbeeld vanwege zijn kennis met sociale media gekoppeld wordt aan een collega die hierin wil leren. Noem het omgekeerde supervisie, zie ook Ben Tiggelaar zijn column in het NRC van 18-11-’16.
Intern kunnen we stappen zetten en deze stappen kunnen we ook extern maken. Waarom niet een Raad van Inspiratie opzetten waarin wij jongere werkenden vragen om mee te denken met onze klanten en onze eigen organisatie. Bij uitstek een kans om naast kennis en kunde ook andere persoonlijkheden en zienswijzen binnen te halen en van te leren.
Frodo de Valk, HR-consultant SBI Formaat