Blog

De laatste vragen en feiten over Normalisering van de Ambtenarenstatus

WNRA ambtenaren
07 november 2019 / Karin Mulder

Op 1 januari 2020 is het een feit, de ambtenaren vallen onder het arbeidsrecht en niet meer onder het bestuursrecht. Het GO is verleden tijd, lang leven het Lokaal Overleg.

Met de inwerkingtreding van de Wet Normalisering Rechtspositie Ambtenaren (WNRA) veranderen er zaken rond arbeidsvoorwaarden en rond het arbeids- en ontslagrecht. Ambtenaren krijgen een arbeidscontract, wat een verandering van het aannamebeleid is.

Als het goed is heeft iedereen een arbeidscontract getekend, is het personeel voorgelicht over de wijziging van hun rechtspositie en heeft de OR het personeelshandboek goedgekeurd.

Nu de gemeenschappelijke regelingen een eigen werkgeversvereniging zijn gestart en bezig zijn met een eigen cao, zijn er nieuwe vragen gerezen: Wat moet er in een arbeidscontract? Krijgen nieuwe werknemers een ander contract? Welke cao volg je nou? En wie is er ambtenaar?

De hoogste tijd om je te verdiepen in de normalisering, wat dit betekent voor de individuele ambtenaar, wat de OR te doen staat en de toekomst van de GO. Zorg dat je goed op de hoogte bent en jouw rol als vertegenwoordiger van het personeel goed kunt vervullen.

Training WNRA: De OR na de WNRA: een veranderende rol

Deel dit bericht