Blog

Nieuw in de VGWM-commissie

nieuw in de vgwm commissie
25 augustus 2016 / Alex Daems

Ik heb al meerdere keren tijdens de Landelijke VGWM-dag een workshop ‘Nieuw in de VGWM-commissie’ gegeven. Daarnaast geef ik regelmatig open inschrijvings starttrainingen voor beginnende VGWM-leden. In deze workshops en trainingen komt steeds aan de orde wat de taak van de VGWM-commissie is en welke kennis daarvoor nodig is.

We gaan in een workshop of training kort in op de kennis van arboregelgeving, van risico’s in de eigen organisatie en van het arbo-krachtenveld. Algemene kennis kun je opzoeken, hierbij kun je gebruik maken van internet. Kennis van de branche wordt al lastiger. Niet elke organisatie maakt deel uit van een branche met een arbocatalogus. Als deze er wel is, dan is een gedeelte van de informatie al weer verouderd. De arbocatalogus bestaat immers al weer zo’n 10 jaar en wordt niet consequent geactualiseerd. Kennis van risico’s in de eigen organisatie is soms nog lastiger. De RI&E moet het juiste beeld geven. Het document kan verouderd zijn. Soms is de RI&E niet toegankelijk, ook niet voor (beginnende) VGWM-leden. Dit is een kwalijke zaak, omdat het hier gaat om fundamentele informatie. Het gaat niet alleen om risico’s en deelrisico’s, maar ook om de grootte en de oplossing. Natuurlijk heeft de OR/VGWM-commissie informatierecht. Beschikken over de RI&E en andere informatie zegt overigens niet alles. Je moet deze kennis begrijpen en kunnen interpreteren. En daar is weer andersoortige kennis voor nodig.

Tenslotte is kennis van het arbo-krachtenveld essentieel. Kennis zit niet alleen in digitale systemen (papier komt in deze wereld nauwelijks nog voor), maar ook in mensen. Het begint al met de vraag wie de preventiemedewerker is. Het komt regelmatig voor dat beginnende VGWM-leden geen idee hebben wie dat is. Met uitsluitend kennis van regeltjes van wat wel en niet mag en met feitenkennis kom je er dus niet.

Tijdens en zeker na de workshop krijgen we vaak verbaasde reacties, zoals: ‘Ik wist niet dat er zoveel bij komt kijken’ of ‘Arbo is toch meer dan ik dacht’. Voor beginnende VGWM-leden is het dan ook goed om inzicht te hebben van wat het beleidsterrein op hoofdlijnen inhoudt. Je zult je vervolgens gaan verdiepen. Je kunt je daarbij focussen op onderwerpen die spelen in de organisatie of gewoon erg belangrijk zijn. Daarnaast kun je een persoonlijke voorkeur hebben. De een heeft meer affiniteit met veiligheid; de ander vindt werkdruk en stress heel boeiend.

Meer weten over VGW? Bekijk hier de basiscursus VGW.

Alex Daems, trainer/adviseur bij SBI Formaat

Deel dit bericht