Blog

Niet wachten maar doen

De Navigatormethode - niet wachten maar doen
25 oktober 2022 / Camiel Schols

De Navigatormethode geeft de OR concrete handvatten voor een proactieve werkwijze. In deze blog bespreek ik één van de uitgangspunten van de Navigatormethode: Niet wachten maar doen.

Beïnvloeden

De Navigatormethode is gemaakt voor ondernemingsraden die besluiten van hun bestuurder daadwerkelijk willen beïnvloeden. En iedereen weet: als je wilt meesturen, moet je er als de kippen bij zijn. En je laat je de kaas niet van het brood eten. Ofwel: als de OR het verschil wil maken bij een besluit, dan moet je vroegtijdig aangeven wat je wilt, en daar actief aandacht voor blijven vragen. Een OR die zijn mening pas geeft als het besluit al klaar is om uitgevoerd te worden, krijgt minder voor elkaar. Effectief meedenken vereist dus een proactieve benadering. Het lijkt een waarheid als een koe. Hoe komt het dan dat veel ondernemingsraden toch vaak in een reactieve rol gezogen worden?

Op de eerste plaats werkt de WOR een afwachtende houding in de hand. Met name het instemmings- en adviesrecht regelen dat een besluit, compleet uitgewerkt tot in alle personele gevolgen aan de OR wordt voorgelegd. Theoretisch is de OR dan vrij om zich uit te spreken en advies te geven. In de praktijk zitten de meeste bestuurders op dat moment niet meer te wachten op kanttekeningen en voorstellen. Ze willen dan vooruit naar de uitvoering van het besluit. De Navigatormethode ziet het behandelen van een instemmings- of adviesaanvraag als sluitstuk van een traject waarin de OR actief heeft meegepraat. Dat betekent dat de WOR in ere wordt gehouden, wetende dat het echte werk plaatsvindt lang voordat de OR een formeel verzoek tot advies of instemming ontvangt.

Lef

Een andere oorzaak voor een afwachtende houding van de OR, ligt bij de OR zelf. Veel ondernemingsraden lijken huiverig om zich uit te spreken zolang niet alles duidelijk is. Maar dat is precies wat je wel moet doen: je uitspreken ook als je nog niet alles weet. De Navigatormethode vraagt de OR om vroegtijdig kleur te bekennen. Dat vraagt lef. En de bereidheid om je eerste toetsingskader bij te stellen op basis van aanvullende informatie.

Niet wachten maar doen. Daar gaat het om. Niet wachten met je uit te spreken. Vanaf de eerste aftrap bij een verandering. Dat doe je met de kennis die voor handen is: wat wil de bestuurder veranderen? En wat wil hij daarmee bereiken? Daarmee weet je genoeg. De ervaring leert dat een wakkere OR uitstekend in staat is om dan al te benoemen waar de kansen liggen, waar mogelijke gevaren schuilen en wat de criteria zijn waar de OR zich sterk voor wil maken.

Meer weten over de Navigatormethode?

Training/workshops Navigatormethode

SBI Formaat heeft meerdere gelicentieerde trainers in de Navigatormethode.
We geven trainingen en workshops, zowel voor OR-leden als voor bestuurders.

Meer informatie over de training De pro-actieve OR; met de Navigator

Blogreeks Navigatormethode

Bekijk ook de eerder geschreven blog over één van de andere uitgangspunten van de Navigatormethode: Niet de wet maar de inhoud.

Bekijk de blog De navigatormethode – niet de wet maar de inhoud

Geschreven door Camiel Schols, trainer/adviseur SBI Formaat.

Bron: Methodeboek Navigator, werkmethode voor de ondernemingsraad en PVT, Hans Heerings, Arie Maat, Theo van Leeuwen, 2007

Deel dit bericht