Niet de wet maar de inhoud
De Navigatormethode geeft de OR concrete handvatten voor een proactieve werkwijze. In deze blog bespreek ik één van de uitgangspunten van de Navigatormethode: Niet de wet maar de inhoud.
Gedoe
Heeft jullie OR wel eens gedoe met de bestuurder over het niet of te laat ontvangen van advies- of instemmingsaanvragen? Nee? Dan hoef je deze blog niet verder te lezen. Jullie verliezen geen kostbare energie aan discussies over de wet.
Inhoud
De Navigatormethode is wars van juridische discussies. Liever steken we onze energie in de inhoudelijke kant van de zaak. Focus op de inhoud betekent dat je als OR visie ontwikkelt op een aankomende verandering. Je gaat na wat deze verandering moet opleveren, en je benoemt de criteria waar de verandering volgens de OR aan moet voldoen. Daarover ga je vroegtijdig met je bestuurder in gesprek. En je werkt samen aan een besluit dat voldoet aan alle voorwaarden om effectief en acceptabel te zijn.
De eerste cursus voor nieuwe OR-leden gaat vaak over de WOR. Niet voor niks, want de WOR geeft de OR een stevige basis. Maar pas op! Kennis van de WOR brengt ook valkuilen met zich mee. Het belangrijkste gevaar is dat de OR zich blindstaart op naleving van de WOR door de bestuurder. De OR voert dan te lang en te veel discussie over het krijgen van een advies- of instemmingsaanvraag. En dit soort discussies kosten vaak veel energie. Energie die je beter aan andere zaken kunt besteden: Hoe staan we tegenover de inhoud van deze verandering? En wat willen we de organisatie daarover meegeven?
Een praktische tip is om bij elke verandering vroegtijdig samen met de bestuurder vast te stellen of de OR een formele aanvraag voor instemming of advies krijgt. Natuurlijk kan daarbij twijfel of verschil van inzicht ontstaan. Met name het begrip ‘belangrijk besluit’ zorgt nog wel eens voor discussie. Als je er niet snel uitkomt, is het raadzaam om samen deskundig advies in te winnen, bijvoorbeeld bij de gratis OR Advieslijn van SBI Formaat.
Initiatief
De Navigatormethode voegt daar nog aan toe dat de OR, los van de vraag of er wel of geen formele aanvraag komt, zelf onmiddellijk al met de inhoud aan de slag kan gaan. In ieder geval als de OR invloed wil uitoefenen. Dan moet je er vroeg bij zijn. Ook als de bestuurder (nog) niet van plan is om de OR formeel bij een verandering te betrekken, kan de OR prima op eigen initiatief benoemen welke kansen hij ziet bij deze verandering, welke zorgen de OR heeft en welke criteria de OR wil meegeven.
Het bespreken van wat de OR inhoudelijk al wil meegeven kun je gewoon op de agenda zetten. De afspraken met de bestuurder komen dan in het verslag van de vergadering. En mocht de OR of de bestuurder hechten aan een formele insteek, zet er dan bij dat de OR gebruik maakt van zijn recht op initiatief in de zin van WOR 23. In de Navigatormethode is het initiatiefrecht veruit favoriet.
Meer weten over de Navigatormethode?
Training/workshops Navigatormethode
SBI Formaat heeft meerdere gelicentieerde trainers in de Navigatormethode.
We geven trainingen en workshops, zowel voor OR-leden als voor bestuurders.
Meer informatie over de training De pro-actieve OR; met de Navigator
Geschreven door Camiel Schols, trainer/adviseur SBI Formaat.
Bron: Methodeboek Navigator, werkmethode voor de ondernemingsraad en PVT, Hans Heerings, Arie Maat, Theo van Leeuwen, 2007