Met de RI&E psychosociale arbeidsbelasting aanpakken
Als er risico’s zijn op het vlak van psychosociale arbeidsbelasting (PSA) binnen je organisatie, dan moet je een verdiepende risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) PSA uitvoeren. In 2021 heeft de Inspectie SZW in haar jaarplan opgenomen zich meer te richten op de verantwoordelijkheid van werkgevers voor PSA en het arboproof gebruik van ICT-middelen in de thuissituatie. Dit heeft door de coronacrisis een enorme vlucht genomen.
Hoge taakeisen en ongewenst gedrag
Als we kijken naar de landelijke cijfers, dan speelt PSA overal. Zo geeft de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) die jaarlijks wordt uitgevoerd door TNO en CBS voor 2019 aan dat bijvoorbeeld 28% van alle werknemers hoge taakeisen heeft. Ook geeft het NEA-onderzoek aan dat sprake is van burn-outklachten, agressie en geweld en vormen van ongewenst gedrag. Wil je meer weten over de percentages in je sector? Maak dan gebruik van deze NEA-benchmarktool.
Meer aandacht voor psychosociale arbeidsbelasting
Het komt erop neer dat iedere organisatie in Nederland te dealen heeft met een verdiepend PSA-onderzoek. Toch zien we geregeld dat het onderdeel PSA in de RI&E onderbelicht is. Er is dus nog werk te doen op dit vlak. Laten we hopen dat dit bijdraagt aan betere cijfers op het vlak van PSA in Nederland.
In het artikel ‘Hoe de RI&E kansen biedt om PSA aan te pakken’ gaan we in op de PSA-risico’s, onderverdeeld in:
- Werkdruk
- Agressie en geweld
- Ongewenste omgangsvormen
Ook worden de eisen en aandachtspunten voor een goede kwaliteit van een verdiepende RI&E PSA gegeven en de rol van de OR belicht.
Lees hier het volledige artikel; gepubliceerd in Werk&Veiligheid:
Geschreven door Nicole Pikkemaat, trainer & adviseur Arbeid & Gezondheid en gecertificeerd (extern) vertrouwenspersoon bij SBI Formaat