Blog

De RI&E en een veilige en gezonde werkplek

RI&E Tips
16 oktober 2023 / Carolina Verspuij

Meer betrokkenheid bij de RI&E en het Plan van aanpak betekent meer invloed op een veilige en gezonde werkplek. In de week van de RI&E dit voorjaar hebben we jullie als OR/VGWM-commissie vier belangrijke tips gegeven. Dit waren:

  • Tip 1: Invloed op het vaststellen van de werkwijze van de uitvoering van de RI&E
  • Tip 2: Wees betrokken bij de uitvoering van de RI&E
  • Tip 3: Wees betrokken bij de opzet van het Plan van aanpak
  • Tip 4: Zet de voortgang van het Plan van aanpak op de agenda

Tip 2 en tip 4 wil ik nogmaals in de schijnwerpers zetten. Het is belangrijk dat je als OR gebruik maakt van je instemmingsrecht bij het vaststellen van de methode van de RI&E (tip 1) en van het instemmingsrecht op de inhoud van het Plan van aanpak (tip 3).
De meerwaarde van het gebruik van het instemmingsrecht bij de werkwijze van de RI&E en bij de inhoud van het Plan van aanpak is er pas echt als je ook betrokken bent bij de uitvoering van de RI&E (tip 2) en bij de voortgang van het Plan van aanpak (tip 4). Daarnaast heb je (ervarings-)kennis nodig om beiden te kunnen beoordelen en vervolgens goed onderbouwd al dan niet in te stemmen. Pas dan laat je zien als OR/VGWM-commissie dat je de kwaliteit van de uitvoering van de RI&E belangrijk vindt en dit ook daadwerkelijk wilt volgen tijdens de uitvoering van de RI&E. En dat je het belangrijk vindt dat het Plan van aanpak ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd zoals is afgesproken bij de instemming hierop.
Daarom hieronder de tips 2 en 4 op herhaling.

Week van de RI&E 2023 – SBI Formaat >> 

Tip 2: Wees betrokken bij de uitvoering van de RI&E

Er zijn verschillende manieren om als OR/VGWM-commissie betrokken te zijn bij de uitvoering van de RI&E. Handig is als je deze afspraken al hebt gemaakt bij het plan voor de werkwijze van de uitvoering van de RI&E. Hieronder staan een aantal mogelijkheden:

  • Een OR/VGWM-lid loopt mee met de rondgang van de RI&E. Wanneer er sprake is van meerder rondgangen op bijvoorbeeld verschillende locaties of afdelingen kun je er voor kiezen om steeds een ander OR/VGWM-lid mee te laten lopen. Je kunt er ook voor kiezen om het  steekproefsgewijs te doen, bijvoorbeeld op een aantal afdelingen waar je veel signalen over arbo-knelpunten hebt ontvangen. Of als er meerdere locaties zijn binnen je organisatie, bijvoorbeeld een grote en kleine vestiging of een oud en nieuw pand.
  • Belangrijk is dat voldoende medewerkers en arbospelers worden geïnterviewd bij de uitvoering van de RI&E. De wijze waarop de vragen worden gesteld en de inbreng die de medewerkers kunnen leveren is essentieel. Zorg ervoor dat ook een aantal OR/VGWM-leden geïnterviewd worden. Bereid dat goed samen voor. Denk hierbij aan:
    • Welke signalen heeft de OR/VGWM-commissie vanuit de achterban ontvangen over arbeidsomstandigheden?
    • Welke risico’s zijn de OR/VGW(M)-commissie zelf of n.a.v. de signalen opgevallen?
    • Welke informatie heeft de OR/VGWM-commissie gekregen van de bedrijfsarts over de werkgerelateerde oorzaken van verzuim
  • Spreek af dat je het RI&E-rapport tijdig ontvangt. Vraag eventueel een mondelinge toelichting van de toetser.
  • Spreek een datum af waarop het voorstel voor het Plan van aanpak gereed is.

Natuurlijk wil je na de uitvoering van de RI&E ook weten of het gelopen is zoals was afgesproken bij de werkwijze van de uitvoering van de RI&E . Denk aan evaluatievragen als:

  • Is de uitvoering gebeurd volgens plan?
  • Was de betrokkenheid van medewerkers naar tevredenheid?
  • Hoe verliep de toetsing?
  • Was het rapport een goede weergave?

Tip 4: Zet de voortgang van het Plan van aanpak op de agenda

Het doel van een RI&E en Plan van aanpak is het terugdringen van de risico’s waaraan medewerkers worden blootgesteld tijdens het werk. Dit is de verantwoordelijkheid van de werkgever en het Plan van aanpak is ook het plan van de werkgever zelf.
In een goed Plan van aanpak staat aangeven welke maatregelen worden genomen om alle risico’s op het gebied van veiligheid, gezondheid en psychosociale arbeidsbelasting weg te nemen of te verkleinen. Dit met als uitgangspunt de arbeidhygiënische strategie, het wegnemen van de oorzaak van een risico.
Door als OR/VGWM-commissie de voortgang van het Plan van aanpak regelmatig op de agenda te zetten geef je het signaal af dat jullie een veilige en gezonde werkplek belangrijk vinden. Denk hierbij aan het volgende:

  • Zet de voortgang van het Plan van aanpak bij voorkeur minimaal elk kwartaal op de agenda van de OR/VGWM-commissie en bespreek dit in eerste instantie met de preventiemedewerker (of arbo-coördinator/KAM coördinator/HSE manager, etc.).
  • Mocht blijken dat de voortgang te wensen overlaat, bespreek dit dan met de directie.
  • Let er op dat ook de effecten van de genomen maatregelen worden gemeten.
  • Maak vervolgens afspraken met de directie wat zij eraan gaan doen om ervoor te zorgen dat de maatregelen voor de aanpak van de arborisico’s, zoals afgesproken in het Plan van aanpak, ook daadwerkelijk volgens planning uitgevoerd gaan worden.

Wil je weten hoe je als OR/VGWM-commissie kunt bijdragen aan een veiligere en gezondere werkomgeving? Bekijk dan de webpagina van ons expertiseteam Arbeid & Gezondheid.

Carolina Verspuij, trainer/adviseur expertiseteam Arbeid & Gezondheid SBI Formaat

Deel dit bericht