Medezeggenschap van onderop – de OR staat aan de kant!
Op deze site staan de uitkomsten van het zorgonderzoek onder or-en van organisaties waar met zelfsturende teams wordt gewerkt of zelfsturing wordt ingevoerd. Ik mocht de complete set aan uitspraken lezen en de kansen en nadelen waren mooi in evenwicht. Maar er viel me wel wat op!
De meeste kansen gaan over de medezeggenschap van onderop. Teams die meer zeggenschap krijgen, werknemers die meer betrokken worden bij besluiten over het werk, meer motivatie bij werknemers om mee te praten, meer actief meedoen door werknemers, meer invloed op je eigen werk, meer draagvlak besluiten, zeggenschap laag in de organisatie, medezeggenschap wordt een beetje van iedereen, werknemers hebben meer inzicht en zijn zich bewuster van hoe processen verlopen. Kortom: een toename van de input en de invloed van de werkvloer.
Aan de andere kant zijn er de nadelen, de risico’s en bedreigingen, en die gaan veelal over de OR. Afstand tot de achterban, hoe hoor je op tijd van de teams hoe het loopt, moeilijk om mensen te betrekken bij het OR-werk, lastig om bestaande procedures te volgen, de OR is te log voor de organisatie, lastig om iedereen te bereiken als er zoveel verschillend werkende teams zijn, OR-leden hebben minder tijd, zijn druk, meer flexibiliteit en minder eenduidigheid van beleid.
Ik dacht: medezeggenschap groeit en de OR komt in de knel. Een contradictio in terminus. Dit is een dringende oproep aan alle organisaties en ondernemingsraden om radicaal te kantelen. De medezeggenschap komt van onderop en de OR staat aan de kant, bewust, met de handen op de rug te kijken hoe medewerkers de zeggenschap over het werk terugpakken. En af en toe een helpende hand uitsteken als het ergens niet goed loopt en in de handen klappen als het heel goed gaat.
Ook de OR kantelt van zorgen voor medezeggenschap naar zorgen dat medezeggenschap plaatsvindt.
Ik hoop binnenkort een eerste training te mogen geven die door de OR wordt aangeboden aan een groep werknemers die willen participeren!