Blog

Medezeggenschap in transitie

zorgevent transitie medezeggenschap praktijk sbi formaat
04 februari 2016 / Coby Franken

Medezeggenschap is in beweging. Door allerlei vernieuwingen in organisatie, sociale innovatie, zelfsturing en veranderingen in denken zien we de medezeggenschap ook zoeken naar vernieuwing. Er wordt veel geëxperimenteerd, maar het is veelal nog een zoektocht.

Voor geslaagde vernieuwing is gedeelde visie en actieve betrokkenheid van alle partijen, OR-en, werkgevers, werknemers, overheid en wetenschap, onontbeerlijk. Het is een gezamenlijk proces dat vraagt om aandacht, om vertrouwen, om een open geest. Belangrijk is om met elkaar helder te krijgen: waar draait het om in medezeggenschap en participatie? En daarna: hoe geef je dat vorm?

SBI Formaat, marktleider in de medezeggenschap, ziet trends en ontwikkelingen maar ook succesvolle en inspirerende voorbeelden van vernieuwing in de praktijk. Deze trends, ontwikkelingen en inspirerende voorbeelden willen we delen en met elkaar verbinden d.m.v. het traject “Medezeggenschap in transitie”.

We doen dat in 3 stappen

  1. Storytelling. Medezeggenschap die werkt en die vernieuwend is willen we aan het woord laten. Door aansprekende voorbeelden uit te nodigen hun verhaal te vertellen. Bij SBI Formaat in huis en op digitale platforms zoals LinkedIn. Wij zoeken verhalen over verandering, vernieuwing en wellicht ook bewust behoudend of ‘back-to-basic’. Verhalen om van te leren en door te laten inspireren.
  2. Ronde tafel. Er zijn veel partijen die zich professioneel bezighouden met medezeggenschap. Werkgevers- en werknemersorganisaties, de SER, sectorfondsen, ministeries, wetenschappers, belangengroepen, organisaties en platforms van medezeggenschapsprofessionals. Wij willen de inspirerende verhalen uit de praktijk voorleggen aan een ronde tafel met vertegenwoordigers uit deze groeperingen om te sparren over waar het om draait bij medezeggenschap van deze tijd, welke kansen wij zien en wat dat voor nieuwe inzichten en concepten oplevert waar andere medezeggenschappers van kunnen profiteren.
  3. Event. In het najaar brengen we praktijk, inzichten en concepten bij elkaar op een groot event waar we alle medezeggenschappers die bezig zijn met, of geïnteresseerd zijn in verandering en vernieuwing hopen te voeden met zowel nieuwe inspiratie als gedegen inzichten.

Oproep aan…

De praktijk. Wat zijn voorbeelden die zeker een belangrijk verhaal te vertellen hebben als het gaat om veranderende, vernieuwende, kantelende vormen van medezeggenschap, binnen  en buiten de wet? Heb jij een verhaal als OR/ medezeggenschapsorgaan/ medewerkersparticipatieclub/…? Laat het weten! We nodigen je uit om je verhaal te vertellen bij ons in huis of op ons digitale platform.

Partners van medezeggenschap. Vakvereniging, werkgeversclub, medezeggenschapsplatform, scholingsinstituut…  Vind je hier wat van, wil je meepraten? Meld je aan, dan nodigen we je uit voor de ronde tafel in juni.

Iedereen. Save the date: 29 november 2016 het Grote Event Medezeggenschap in Transitie!

Coby Franken, trainer/adviseur team zorg SBI Formaat

Deel dit bericht