Blog

Masterclass Veranderkunde voor OR-leden

10 oktober 2023 / Alberthe te Brake

Veel bedrijven werken tegenwoordig samen met andere organisaties om hun strategische doelen te behalen. Steeds vaker zijn zulke (multipartner) allianties noodzakelijk om complexe maatschappelijke uitdagingen het hoofd te bieden. Die samenwerkingen hebben natuurlijk ook invloed op het werk van ondernemingsraden. Daarom organiseert SBI Formaat op 25 maart een Masterclass Veranderkunde. Speciaal voor OR-leden die dieper en vanuit een meer strategisch perspectief naar organisatieverandering willen kijken.

De masterclass wordt gegeven door hoogleraar Jaap Boonstra. Jaap is naast hoogleraar ook zelfstandig adviseur, onderzoeker en auteur van managementboeken. Natuurlijk zijn wij zeer verheugd om iemand met zoveel kennis en ervaring te mogen verwelkomen op Landgoed Zonheuvel!

Organisatieverandering: al lang niet meer binnen de lijntjes van de organisatie

De moderne organisatie is geen eiland, maar opereert in samenwerking met andere organisaties. Dat kan tot stand komen door druk van financiers. Ook interne behoeften om bepaalde werkzaamheden te bundelen en daar samen regie op te voeren kan een motivatie zijn. Aanbestedingen in de jeugdzorg zijn hier een voorbeeld van. OR-leden uit die sector zullen het woord ‘penvoerder’ en ‘kwartiermaker’ zeker kennen. Ook in gemeentelijke samenwerkingsverbanden, (zorg)coöperaties en bij grotere concerns wordt er steeds meer gestuurd op geformaliseerde afstemming en samenwerking. Niet de eigen organisatie maar de samenwerkingsorganisatie is dan leidend in het grotere geheel.

De plaats van de OR bij dit soort veranderingen?

Ondernemingsraden hebben twee belangrijke aandachtsgebieden als het gaat om dit soort organisatieveranderingen. Ten eerste: hoe de samenwerking tussen de verschillende organisaties wordt vormgegeven en alles wat daarbij komt kijken. En ten tweede: de dialoog over aansturing en randvoorwaarden om de (gewenste) samenwerking tot een succes te maken. Het klassieke model van één bestuurder en één OR is hier al lang niet meer volledig passend; in dit soort allianties is er nog zelden sprake van een enkele bestuurder of beslisser. Vaak is er een collectief bestuur dat voortkomt uit de verschillende onderliggende organisaties. Maar hoe ga je daar als betrokken ondernemingsraden mee om? Of populair gezegd: hoe maak je de bestuurstafel groter?

OR en strategische allianties

In de praktijk ervaren medewerkers vaak de gevolgen van onduidelijkheden in dit soort samenwerkingen. Zo trof ik recent in mijn werk als trainer/adviseur een samenwerkingsverband, waarin medewerkers uit vijf organisaties (met vijf verschillende werkgevers of detacheerders) gezamenlijk beleid moesten vertalen naar de praktijk. Daarbij werd volledig voorbijgegaan aan het feit dat die betrokken medewerkers allemaal vanuit een andere achtergrond en visie werkten. ‘Strubbelingen’ in dit proces werden aangemerkt als onwil van mensen. Het aspect van verschillende culturen werd volledig onderbelicht en afgedaan met de uitspraak: “met één teamsessie kunnen ze toch wel samenwerken?!”. Een duidelijke miskenning van bewezen veranderkundige principes.

Kansen voor de OR

Johan Cruijff zei ooit: “Je hebt het pas door als je het ziet.” Dat is ook de insteek van de Masterclass Veranderkunde op 25 maart. Door een beter beeld te vormen van de totstandkoming en het functioneren van samenwerkingsverbanden, word jij als medezeggenschapper een nóg betere gesprekspartner. Graag tot dan!

Geschreven door trainer/adviseur Alberthe te Brake.

Deel dit bericht