Maak (meer) gebruik van de arbocatalogus
Een arbocatalogus biedt doorgaans richtlijnen, praktijkvoorbeelden en veel informatie over zinvolle oplossingen voor belangrijke arbeidsrisico’s in je sector. Het is bedoeld voor werkgevers, medewerkers en uiteraard voor preventiemedewerkers/arboprofessionals. Niet alle medewerkers weten de weg van de arbocatalogus te vinden. Preventiemedewerkers werken hier wel al geregeld mee, maar ook daar is nog een wereld te winnen.
Wat is een arbocatalogus?
De Arbowet is een raamwet en beschrijft de doelen waaraan werkgevers en werknemers moeten voldoen. Naast de Arbowet, kennen we het Arbobesluit en de Arboregeling. Het besluit en de regeling geven een nadere uitwerking van de Arbowet, maar beiden ook op het niveau van doelvoorschriften. Er wordt niet aangegeven hoe of met welke middelen je aan de doelvoorschriften moet voldoen. Die nadere uitwerking vind je wel in de arbocatalogus.
Niet verplicht, wel gewenst
Strikt genomen komt de term arbocatalogus niet voor in de Arbowet. In de zogeheten Memorie van Toelichting van de Arbowet staat wel dat het een hulpmiddel kan zijn voor het voldoen aan de doelvoorschriften. De arbocatalogus wordt gezien als een erkend, breed gedragen en door de sociale partners zelf uitgeschreven recept voor het ontwikkelen van een gezond en veilig arbobeleid binnen een sector of branche. Het is aan de werkgevers- en werknemersorganisaties zelf om een arbocatalogus voor hun sector op te stellen en om deze up to date te houden.
Heb je advies nodig bij het beoordelen van het arbobeleid, de RI&E of Plan van Aanpak? Bij ons expertiseteam Arbeid & Gezondheid kan je terecht voor vragen, training of advies >>
Rol van de arbeidsinspectie
Nieuwe en gewijzigde arbocatalogi worden door de Nederlandse Arbeidsinspectie getoetst. Bij aanpassing of aanvulling van een arbocatalogus en na zes jaar wordt het (opnieuw) getoetst. Bij het toetsen wordt beoordeeld of de voorgestelde maatregelen en voorzieningen voldoen aan de Arbowetgeving en of ze (nog) in overeenstemming zijn met de stand van de wetenschap en professionele dienstverlening.
Praktisch maatwerk
De arbocatalogus bevat vaak methoden, oplossingen voor arbo-knelpunten, beschrijvingen van technieken, praktische oplossingen, handleidingen en normeringen die bijdragen aan veilig en gezond werken en de belangrijkste risico’s in de sector zoveel mogelijk wegnemen. Met de informatie check je of je voldoende en geschikte maatregelen hebt getroffen om de risico’s te voorkomen en op z’n minst te beperken. Sommige arbocatalogi hebben dit zelfs letterlijk toegepast en hanteren een soort verbetercheck.
Gebruik de arbocatalogus
Het is niet nodig en vaak ook ondoenlijk om de hele arbocatalogus van je sector door te ploeteren. Gebruik de arbocatalogus als je tegen een arbo-knelpunt aanloopt of bijvoorbeeld iets wilt weten over een bepaald arbothema. Een preventiemedewerker kan het bijvoorbeeld gebruiken om arbobeleid verder uit te werken of te gebruiken om maatregelen te vinden voor een bepaald arboknelpunt.
Klik op de afbeelding hieronder voor het volledige artikel van Nicole Pikkemaat op Werk&Veiligheid.nl.
Geschreven door Nicole Pikkemaat , trainer & adviseur Arbeid & Gezondheid SBI Formaat