Blog

Maak het verschil met artikel 28

artikel 28
23 december 2021 / Coby Franken

Kerst en Oud & Nieuw zijn een tijd van bezinning en reflectie. Vaak met een terugblik op het afgelopen jaar. “Wat heeft geraakt en wat waren inzichten?” En ook: “Wat is belangrijk voor het komende jaar, wat hebben we te doen?” Als medezeggenschapstrainer mijmer ik over de zin en de meerwaarde van de ondernemingsraad. En het iedereen leren van alle kaders (lees WOR) daaromheen. Zijn we goed bezig? Helpen de kaders? En help ik als trainer de ondernemingsraden met het uitleggen van die kaders? Het afgelopen jaar heb ik me gestort op het thema diversiteit en inclusie. En vanzelf kom je dan op de bijzondere taken van de OR die in artikel 28 staan beschreven. Daar staat letterlijk dat de OR discriminatie moet bestrijden en de inschakeling van gehandicapte medewerkers en minderheden dient te bevorderen.

Artikel 28

In mijn ogen is artikel 28 een wat ondergewaardeerd onderdeel van de WOR. De OR zou daar veel meer mee kunnen doen.

De onderwerpen die in artikel 28 staan gaan over fundamentele waarden en rechten.

Ik loop ze langs:

  1. De naleving van wet en regelgeving als het gaat om arbeidsvoorwaarden, omstandigheden en werktijden. Hiermee draagt de OR bij aan de rechtszekerheid. Want een wet opstellen is één ding, het is veel meer zaak om te zorgen dat die ook in de praktijk wordt toegepast. Dat je er als werknemer op kan vertrouwen dat het recht ook voor jou is.
  2. Het bevorderen van werkoverleg en spreiding bevoegdheden. Hier gaat het om enerzijds de kwaliteit van arbeid en dat er goede besluiten worden genomen. En dat het perspectief van werknemers telt. Anderzijds raakt dit ook de menselijkheid, want meepraten en meedenken maakt dat we niet als robots ons werk doen.
  3. Tegengaan discriminatie en bevordering gelijke behandeling mannen en vrouwen en inschakelen gehandicapten en minderheden. Het gaat hier om het meest belangrijke grondrecht. Dat we allen gelijk zijn en gelijk behandeld worden. Maar ook raakt dit de vraag hoe het zit met de toekomst van onze arbeidsorganisaties. Want diversiteit is inmiddels wel bewezen als essentieel om toekomstbestendig te zijn. En nog eentje: inclusie is ook cruciaal om te voorkomen dat we als samenleving verder polariseren. Heel veel mensen werken in een organisatie en inclusief beleid kan bijdragen aan een meer open blik van de mensen die er werken en dat helpt om verdere polarisering tegen te gaan.
  4. Bevorderen van de zorg voor het milieu. De klimaatverandering is wel zo’n beetje de grootste bedreiging voor de mensheid. Door als OR daar een verschil in te maken, ook al is het maar klein, help je mee de wereld te redden.

Grote woorden, maar deze tillen wel de ondernemingsraad op naar een niveau waarin je echt kijkt waar je het verschil kan maken.
In die zin is het gevolg geven aan de oproep van artikel 28 ook heel inspirerend.

Daarnaast is het ook veel leuker om als OR zelf onderwerpen op te pakken in plaats van te reageren op adviesaanvragen en  instemmingsverzoeken. Artikel 28 helpt de OR om meer pro actief te zijn.

Het is dan ook gek dat dit artikel er in trainingen, ook in die van mij, vaak een beetje bijhangt. Advies en instemming is een serieuze zaak, en ‘oh ja’ dan is er ook nog dat artikel met de bijzondere taken. Artikel 28 is jarenlang ondergesneeuwd.

Mijn voornemen voor 2022 is om bij iedere uitleg van de kaders van de WOR te beginnen bij artikel 28.

Geschreven door Coby Franken, trainer/adviseur SBI Formaat

Deel dit bericht